Ugrás a tartalomra

Aktualizálni kell az e-Agrárban a bejegyzett gazdaságokat

2024.02.15
12:50
2024.02.15
16:12
Forrás
Pannon RTV
Kilenc napjuk maradt még a termelőknek, hogy aktualizálják a bejegyzett gazdaságukkal kapcsolatos információkat az e-Agrár online térben.

Ezt követően tudják csak igényelni a támogatásokat. Szerbiában egyébként több mint 500 ezer bejegyzett gazdaságot tartanak nyilván. 

Február elsejétől lehet frissíteni a bejegyzett gazdaságok adatait a vetésforgóra vonatkozóan, majd igényelni a területalapú, üzemanyag- és a fémzárolt vetőmagok utáni támogatást Szerbiában. A gazdák ezt elektronikus úton is megtehetik, de sokan a falugazdászok segítségét kérik, főleg azon személyek, akik az igazolványuk által jegyeztették be gazdaságukat az e-Agrárra. A termelőknek már nincs sok idejük erre, viszont a falugazdász irodákban nagyok a sorok. 

Fejős Zoltán, Völgyes: „Próbálkozni próbálkoztam, de még nem sikerült falugazdászhoz bejutni, mivel nekem az igazolványon keresztül regisztrálva a gazdaság. tavaly viszonylag egy nap alatt megtudtam oldani, idén még nem sikerült odajutnom. van még két hetem, de kénytelen leszek egy szabadnapot kivenni.”

A gazda elsődleges feladata, hogy a rendszerbe bejegyezze a vetésforgót, majd csak ezek után tudja igényelni a hektáronkénti 18 ezer dináros támogatást. Mivel az adatok bevitelét és azok pontosságát a tavalyi évnél sokkal komolyabban ellenőrzik, így a gazdáknak sok mindenre oda kell figyelni. Hibás bevitel esetén a rendszer nem fogadja el az adatokat.

Bata Erzsébet, elnök, Gazdakör, Magyarkanizsa: „Úgy látszik, hogy fejlődni fognak ezek a szigorítások tovább, tehát ez már azt jelenti, hogy nagyon oda kell figyelni, után majd jönnek a számlák, amelyeket kérni kell majd az üzemanyagtöltő állomásokon, ugyanúgy a vetőmagok vásárlásakor is, abban a reményben, hogy arra is kapnak támogatást a termelők.”

A legfrissebb információk szerint az üzemanyagtöltő-állomások és a vetőmaggyártó cégek is készen állnak a számlák kiadására. Abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva egy-egy termelő esetében a rendszer passzív gazdaságot tüntet fel, az érintett gazda fellebbezhet. Erre 15 napja van – tette hozzá a Gazdakör elnöke.

e-Agrar
bejegyzett gazdaság
Bata Erzsébet
Gazdakör
Magyarkanizsa

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.