Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Átlagos búzahozam, alacsony felvásárlási ár

2021.07.30
19:19
2021.07.30
19:56
Forrás
Pannon RTV
Elégedettek az észak-bácskai gazdák az idei búzahozammal, ugyanakkor a felvásárlási árral kapcsolatban vannak fenntartásaik. Az idei évben számos időjárási hatás befolyásolta a búzatermést, valamint a minőséget is - mesélik.

Az észak-bácskai termelők átlagosnak vélték az idei búzatermés mennyiségét és minőségét, azonban továbbra is reménykednek, hogy az árak még növekedni fognak.

Pannon RTV

A gazdák reménykedtek, hogy az idei év tökéletes hozamot hoz, mivel visszamenőleg már 3 éve nem voltak jók a búzatermések Észak-Bácskában. A tavaszi hűvös időjárás miatt a növények fejlődése nehezebben indult meg. Ezután jött a változás: a csapadékos idő fellendülést hozott a termőföldekre. A kalászok telítődése megfelelően indult, egészen addig, ameddig nem érkezett meg a 40 fokos hőség. Az erős napsütés nagyban befolyásolta a termés minőségét - mondják a termelők.

Forgó Lehel, csantavéri termelő: „Az idei búzatermés 20-30 és 40 mázsa között volt. Nem a legjobb, sem a legrosszabb. Átlagos hozamról beszélünk. A nap nagyon összeszárította a szemeket és ezáltal volt terméskiesés. Holdanként 500-800 kiló terméskiesés volt az időjárás miatt. Nem időben jöttek az esők.”

Pannon RTV

Vajdaságban a kedvezőtlen időjárás miatt átlagosan 5-8 tonna hektáronkénti termést tudtak a termelők betakarítani - mondják a szakemberek.

Dudás Arnold, növényorvos: „A jó búza minőségének záloga a vízmegőrzés, a megfelelő tápanyag-utánpótlás és a fajtaválasztás. Az idei év búzatermesztés szempontjából változatosnak mutatkozott, mivel a kora tavaszi időszakban megfigyelhető volt, hogy a hidegebb periódus által vontatottabban történt a növények fejlődése. Majd ezt követően csapadékosan meleg idő következett, amely által a növények kellő fejlődésnek meg tudtak indulni.”

Pannon RTV

Az idei búza ára jelenleg 20 dinár áfával együtt - mondja Aladics Tibor ludasi felvásárló: „Reménykedtünk a 4 tonnás holdankénti hozamban, de sajnos ezt tizedelte a szárazság, illetve nem is szárazság, hanem ez az égető 40 fokos nap. Így csak a nagy átlaga a három tonnát tudta holdjáról learatni, ami a húsz dináros felvásárlási árral sajnos nem fedi igazán a költségeket.”

Pannon RTV

Az általunk megkérdezett gazdák elmondták, bíznak abban, hogy az említett felvásárlási ár az elkövetkező időszakban még emelkedni fog.

búza
búzahozam
felvásárlási ár

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.