Ugrás a tartalomra

Az állattenyésztés aktuális gondjai - Csökken a gazdaságok száma

2024.02.27
20:46
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában csak az elmúlt három év alatt a szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó gazdaságok 20, míg a sertéstenyésztők száma 30 százalékkal csökkent, egyedül a méhcsaládok száma bővült.

Az érintettek úgy vélik, hogy a vajdasági állattenyésztők száma ettől jóval nagyobb mértékben csökkent. A gazdák szerint 30 éve folyamatosan romlik a helyzet.

Vajdaság a kiváló minőségű termőföldekről híres, amelyhez szervesen kapcsolódik az állattenyésztés is. Az elmúlt évtizedekben történő drasztikus változások miatt nagy számban csökkent az állattenyésztők száma. A sertéstenyésztés évek óta mélyponton van, jelen pillanatban 220-230 dinár között mozog a hízók felvásárlási ára és a kereslet is gyér. De hasonló a helyzet a juhtenyésztésnél is – vallja Kálmán József ilonafalvi termelő.

Kiss Róbert magyarkanizsai szarvasmarha–tenyésztő szerint valamelyest most ugyan stabilabb lett az állattartás helyzete, amely a gabonaárak csökkenésével magyarázható. Viszont a több évtizedes problémára nem ez jelenti a megoldást.

A 2023-as évi mezőgazdasági összeírás kimutatja, hogy főként az állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságok száma csökkent jelentősen. Szerbiában ez a negatív tendencia sajnos a támogatások ellenére sem állt meg. A minisztérium ugyan növelte a mezőgazdaságra szánt pénzeszközöket, viszont az érintettek úgy vélik, hogy ez sem segít az áldatlan állapotokon.

Szerbiában az is problémát jelent, hogy a mezőgazdasági termelők igen idősek. Nagyon kevés új, fiatal gazdálkodót tartanak számon az országban, akik újabb állattenyésztési formákkal foglalkoznának, vagy legalább a családi bejegyzett gazdaságokat tovább vinnék.

gazdaság
csökken
állattenyésztés
szarvasmarha
sertés
méhcsaládok
méh
Vajdaság
termőföld
juhtenyésztés
Kálmán József
Ilonafalu
Magyarkanizsa
gabona

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.