Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Huszár Dániel

Az egyik áremelkedés okozza a másikat

2022.05.24
21:32
Forrás
Pannon RTV
Jelentősen drágulnak az élelmiszerek Szerbiában.

A tavalyi és a múlt havi árakkal összehasonlítva átlagosan 9,6 százalékos drágulás tapasztalható. A zöldségek mintegy 20 százalékkal drágultak, a hús pedig valamivel több mint 19 százalékkal. De drágább az olaj, a zsír, az üdítők, a tej, a tojás és a kenyér is. A drágulási hullám nem csak az élelmiszereket érinti, de az építőanyagokat, az üzemanyagot és a tüzelőanyagokat is.

Pannon RTV/ Huszár Dániel

Folyamatosan növekszenek az árak mind az élelmiszerboltokban, mind a piacokon – panaszkodnak a szabadkai és a környékbeli polgárok. A szabadkai Tejpiacon még mindig kedveltek a magyar árut kínáló standok. A vásárlók szerint vannak olyan árucikkek, amelyek közel feleannyiba kerülnek, mint az üzletekben.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Tegnap arról olvashattuk, hogy az újvidéki boltokban nincs kristálycukor. Ma már Szabadkán is ezzel a helyzettel szembesültek a polgárok.

Pannon RTV/ Huszár Dániel

Stábunk utánajárt a hústermékek árainak. A csirkemell már 700 dinár, viszont a csirke egészben jóval olcsóbb, kilója 360 dinárba kerül. A hentesüzletekben elmondták, hogy a malac ára élősúlyban már 300-400 dinár, ezért ők is magasabb áron kínálják, mint korábban. A bárányhús szintén megdrágult, 750 helyett most 1000 dinárba kerül kilója.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A gyümölcstermesztők szerint náluk még nem sokat változtak az árak, éppen csak hogy kijönnek belőle. Az alma kilója például már 40-50 dinárért is kapható. A zöldségeknél viszont körülbelül 20 százalékos drágulás tapasztalható.

Pannon RTV/ Huszár Dániel

Sajnos úgy tűnik, a drágulások folytatódni fognak, ez a folyamat nem fog egyhamar megállni – mondta Karai László közgazdász. Szerinte a cukorhiány egyik kiváltó oka az árbefagyasztás, mert a termelők a megnövekedett termelési árak miatt veszteségesen dolgoznak, és ezért visszatartják az árut. 

Pannon RTV/ Huszár Dániel

Néhány napja ismét növelték az üzemanyag árát, a kereskedelmi minisztérium pénteki információja szerint május 27-éig az eurodízel 202,2 dinárba, a 95-ös ólommentes benzin pedig 184-be kerül. A kereskedelmi tárca minden pénteken délután közli a következő egy hétre szóló árakat, melyeket az üzemanyagtöltő állomások a minisztériumi információ megjelenése után azonnal kötelesek alkalmazni.

áremelkedés
élelmiszer
élelmiszer ár

Most

21:35

Waldorffeszt Zebegényben

Emberközpontú oktatási módszer, amely elsősorban a gyerekek gyakorlati, kreatív és szociális képességeik fejlesztésére koncentrál - ez a Waldorf-pedagógia.
18:23, Frissítve: 18:36

Ünnepelnek a martonosiak

Magyarkanizsa község egyik legrégebbi települése műsorsorozat keretében ünnepli fennállásának 100 éves, írott dokumentumokban is lejegyzett múltját.
16:23, Frissítve: 20:03

Állóháború, országos légiriadó

Az éjszaka folyamán több ukrán városból is robbanásokról érkeztek jelentések, és légiriadót rendeltek el az országban. Szeverodonyecket ugyan át kellett adniuk az oroszoknak, a szomszédos Liszicsanszkban azonban még kitartanak az ukrán erők.

Népszerű