Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Csúcsidény a fóliás zöldségtermesztésben

2020-08-17
18:45
2020-08-18
16:10
Forrás
Pannon RTV
Most érik a legtöbb növény, a gazdáknak megfelelő áron kellene értékesíteni a terményeket, emellett pedig már az őszi-téli időszakra is elő kell készíteni a palántákat és a fóliákat.

Roskadoznak a sok termés alatt a paprika- és a paradicsomtövek a noszai Kis Torma gazdaságban. A fóliás termesztéssel egész évben tudnak friss árut kínálni. A minőségi követelményeket betartják, de ennek ellenére is áron alul vennék át a terményt a felvásárlók – mondta András gazda.

Kis Torma András, konyhakertész, Nosza: „A paradicsomnak most elég lent van az ára, elég olcsó, hallottuk itt több embertől, hogy Leskovacról 10-15 dinárért hoznak a viszonteladók, és Szabadkán is 20-25 dinárért adják nagyban, mi ahogy számolgattuk, a fóliás paradicsomot, 30-35 dinárért nem igazán éri meg eladni, leszedtük, beraktuk hűtőbe, várunk egy hetet, tíz napot és meglátjuk, hátha mozdul valamerre az ára. A paprikának pedig a másik évekhez viszonyítva elég jó az ára, van is rá kereslet, bízunk benne, hogy a későbbiekben, az ősz folyamán is jó ára lesz.”

A fűszerpaprika vegetációs időszaka azonban elhúzódott, a betakarítás egy hónap múlva kezdődhet.

Horgoson és környékén nagy hagyománya van a fűszerpaprika termelésének. A minőségi termény előállításához sok feltételnek kell eleget tenni, egyik ilyen a körültekintő növényvédelem – mondta Danyi Viktor, termelési tanácsadó.

„Oda kell figyelni a gyapottoklepke rajzására, a második generáció rajzása várható most, a következő időszakban, illetve nagyon fontos még a kalcium kijuttatása, hogy a növények ezt is megfelelő mennyiségben meg tudják kapni, és elmaradjanak a másik évben jelentkező csúcsrothadások, és egyéb kalciumhiányból kialakuló betegségek, erre jön rá a kálium a vegetáció legvégén.”

Az ipari és a fóliás növénytermesztésben is egyaránt fontos a folyamatos öntözés, ami ugyan növeli a kiadásokat, de ha kedvező áron lehet értékesíteni a terményt, a beruházás a minőséget is növeli – mondják a gazdák.

zöldség
termesztés
csúcsidény
fóliás
paradicsom
paprika
fűszerpaprika
Horgos
nosza

Most

20:33, Frissítve: 22:01

Hamilton nyert, Grosjean rémes balesetet szenvedett

Az immár hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte ma a Forma-1-es Bahreini Nagydíjat, amelynek rajtja után a francia Romain Grosjean ijesztő balesetet szenvedett, de kisebb égési sérülésekkel megúszta a történteket.
19:27, Frissítve: 19:57

A Partizan legyőzte a TSC-t

4:0-s vereséget szenvedett a topolyai TSC Zentán a Partizantól a szerb labdarúgó Szuperliga 16. fordulójában.
18:47, Frissítve: 18:56

Karácsonyra készülődik Budapest

Habár a koronavírus-járvány miatt idén elmaradnak Budapesten a megszokott karácsonyi programok, már egy jó ideje ünnepi hangulat uralkodik a városban.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.