Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Egyre nagyobb szerepet vállalnak a nők a mezőgazdaságban

2019-06-20
16:29
2019-06-20
23:08
Forrás
Pannon RTV
250 millió dinár vissza nem térítendő támogatást osztott ki a tartományi mezőgazdasági titkárság azon fiatal vállalkozóknak, akik az idén regisztrálták gazdaságukat.

A start up támogatás mértéke másfél millió dinár, és az intenzív termelés megalapozására, állattenyésztésre, gyümölcs- és zöldségtermesztésre fordíthatják.

Az adorjáni Konc Natália a birkanevelést alapozza meg a tartományi mezőgazdasági titkárság által jóváhagyott másfél millió dinárból: „Hiába dolgozunk ketten a párommal, két fizetésből még mindig nehéz itthon megélni, de ez egy löketet adott, hogy próbáljuk meg mégis, és hátha így sikerülni fog, nem kell elmennünk külföldre, boldogulunk itthon.”

A bácskossuthfalvi Kósa Maja a malacnevelésben szeretne érvényesülni, mert úgy véli, hogy a minőségi jószág mindig kelendő. A támogatásból 15 anyakocát és tenyészkant vásárol: „Én azt gondolom, hogy nagyon jók ezek a pályázatok, serkentik a fiatalokat, hogy a mezőgazdaságba fektessenek, illetve részt vegyenek a mezőgazdasági munkákban. Én személy szerint nem mezőgazdasági végzettséggel rendelkezem, de nagyon tetszenek ezek a pályázatok, és én is úgy döntöttem, hogy ebbe az irányba fogok lépni.”

A tartományi mezőgazdasági titkárság ezúttal 204 fiatal vállalkozónak összesen 250 millió dinár támogatást osztott ki. Egy-egy gazdaságnak másfél millió dinárt hagytak jóvá.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes (VMSZ): „Legtöbben az állattenyésztésben, a fóliás termelésben, öntözésben, gyümölcstermesztésben pályáztak, és sikeresen pályáztak. Úgy gondoljuk, hogy ez mindenképpen óriási segítség a fiataloknak, és számíthatnak arra, hogy azok a kezdő vállalkozók, akik most kezdenek gondolkozni azon, hogy a mezőgazdaságba vágják a fejszéjüket, a jövőben is számíthatnak erre a fajta támogatásra.”

A szerződés-aláíráson Vuk Radojević, titkár kifejtette, hogy a start up pályázatokra minden évben növekszik a keretösszeg. Míg 2017-ben 100, addig az idén 250 millió dinárt különítettek el erre a célra.

A tartományi kormány 2016 óta 20 milliárd dinárnál is többet fektetett a vajdasági mezőgazdaságba – mondta Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke: „Vajdaság és egyben Szerbia gyors gazdasági fejlődését szeretnénk elérni, a mezőgazdaság, mint vezető ágazat fellendülését, hogy megerősítsük a fiatalokat, és elérjük, hogy falun maradjanak.”

A start up pályázatra jelentkezők több mint fele negyven évnél fiatalabb nő, ami alátámasztja, hogy ők is egyre nagyobb szerepet vállalnak a mezőgazdaságban.

tartományi mezőgazdasági titkárság
Vuk Radojević
Ótott Róbert
Đorđe Milićević
támogatás

Most

Népszerű

Bomba robbant a szabadkai Borsalino kávézóban

Ma hajnalban robbanás rázta meg a szabadkai sugárút környékét, a Borsalino kávézóban történt a detonáció. Ismeretlen tettesek kis méretű robbanószerkezetet dobtak a vendéglátóipari egységbe.