Ugrás a tartalomra

A feldolgozóipar a húzó ágazat

2024.03.29
17:36
Forrás
Tanjug
Februárban 8,4 százalékkal nőtt az ipari termelés Szerbiában a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, közölte a Szerb Nemzeti Bank a Köztársasági Statisztikai Intézet adataira hivatkozva.

A növekedéshez a legnagyobb mértékben a feldolgozóipar járult hozzá 10,8 százalékos, valamint a bányászat 14,9 százalékos évközi emelkedési mutatóval. A legnagyobb előrelépés a fémipari termékek, élelmiszerek, kőolajszármazékok, vegyipari termékek gyártásában, valamint a számítógépek, elektronikai és optikai termékek előállításában tapasztalható. A februári mutatók javuló tendenciát jegyeztek a szolgáltató szektorban, a kiskereskedelemben és a turizmusban is. A kiskereskedelmi áruforgalom februárban 8,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapját, a turizmusban 9,2 százalékos emelkedés volt tapasztalható. Ami a külkereskedelmi folyamatokat illeti, februárban az áruexportban 6,6, míg az importban 4,3 százalékos évközi emelkedést jegyeztek.

ipar

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.