Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Gőzerővel épül a Török Áramlat vajdasági szakasza

2019-11-12
15:10
2019-11-12
18:45
Forrás
Pannon RTV
Nem lehet tudni, hogy Vajdaságban a munkálatok mikor fejeződnek be.

Gőzerővel zajlik a Török Áramlat főgázvezetékének lefektetése Vajdaság számos pontján. A fővezeték Törökországból Szerbián keresztül Magyarország irányába szállítaná a földgázt. A tervek szerint a törökországi rész 2019 végén kezdene el üzemelni és évi 31 és fél milliárd köbméter gázt tud majd továbbítani.

Hatalmas földrakásokkal, munkagépekkel és gázcsövek sokaságával találkozni Magyarkanizsa Község számos pontján. A főgázvezeték lefektetésének munkálatai még az esős napokban sem állnak le, folyamatosan dolgoznak a munkások. Szépen haladnak a főgázvezeték lefektetésével Oromhegyes és Tóthfalu között. A Török Áramlat mintegy 403 kilométeres szakaszt fog érinteni Szerbiában, Törökországból Magyarországig fogja szállítani a gázt.

A nagy építkezés azonban gondokkal is jár, a Magyarkanizsa Községhez tartozó Oromhegyes öt és fél napra maradt gáz nélkül, mivel a munkálatok folyamán vélhetően megsérült a falut földgázzal ellátó vezeték. Azóta már az illetékesek orvosolták a problémát. Hétfőn visszaállt a gázellátás a faluban, viszont sok helyi lakos fűtés nélkül maradt arra az időszakra. Pekla Eszter, Oromhegyes: „Fagyoskodtunk. Főzni sem bírtam, meg tüzelni sem, mert gázzal fűtünk, központi kazánnal, gázzal. Fűteni sem bírtunk. Fagyoskodtunk.”

Nemcsak a helyi lakosok, hanem az általános iskola és az egészségház is fűtés nélkül maradt öt napra. A gázvezeték építése a mezőgazdaságot is érinti, ugyanis sok termelő földjén áthalad. A gazdák minden esetben kártérítésre számíthatnak. Horvát Erzsébet földjén is keresztül halad a gázvezeték, ő meg van elégedve a felkínált összeggel. „Szerintem elegendő, mivel negyedik besorolású a föld, tehát nem éppen a legjobb minőségű, úgy hogy szerintem elegendő összeget ajánlottak fel.”

Balla Lajos, az oromhegyesi helyi közösség elnöke a munkálatok kapcsán elmondta, a legnagyobb probléma az illetékesek részéről az, hogy semmilyen értesítést nem adnak ki a helyi közösségek felé, így ők a polgárok felé sem tudnak információval szolgálni sem a munkálatok idejével kapcsolatban sem a kártérítések összegével kapcsolatban. „Minket elfelejtettek értesíteni. Magyarul minden polgár megkapta azt a papírt, hogy kisajátítottak a földjén nem tudom, hány métert, valójában ötven métert. 50 méter szélességben fog haladni a gázvezeték és mivel a polgároknak nem volt feltüntetve, hogy kinél érdeklődjenek, ezért szaladtak hozzánk, hogy mi mit tudunk róla. Hát mi körülbelül annyit tudtunk mint ők, kicsivel kevesebbet, mert ők legalább elolvasták.”

A Török Áramlat tengeri szakaszának építését a Gazprom orosz gázipari cég az orosz partoknál 2017-ben kezdte meg, és Törökország európai partjánál 2018-ban fejezte be. Ennek a folytatása zajlik most Szerbiában.

Török Áramlat
gázvezeték

Most

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.