Ugrás a tartalomra

Gyengén termett a szilva Szerbiában

2023.10.02
10:37
Forrás
021.rs, BBC
Gondok adódtak a kivitellel is, mivel az orosz piacra történő szállítás leállt.

A gyümölcsből tavaly 480 ezer tonnát szedtek le az országban, a becslések szerint idén 150 ezer tonnával kevesebb várható - mondja Zoran Keserović, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tanára. A szakértők szerint az időjárás sem kedvezett a szilvának, de közrejátszott az is, hogy nincs elegendő befektetés ezen a területen, sok gazdaság nem rendelkezik megfelelő öntözőrendszerrel, sem jégvédelmi hálóval, valamint az arra nem alkalmas talajba ültették a szilvafákat. A szerb nyelvű BBC-nek több termelő is azt nyilatkozta, hogy nem emlékeznek, mikor volt ilyen alacsony a hozam, mint most.

A Szerbiai Gazdasági Kamara adatai alapján az elmúlt években az országban termett szilvát legnagyobb mennyiségben Oroszországba, Ausztriába, Horvátországba és Németországba szállították ki. A termelők elmondása szerint az orosz piacra való kivitel leállt, és az európaiak mellett már az arab országok is jelentős vásárlónak számítanak.

szilva
hozam

Most

15:40, Frissítve: 16:02

Helyi alapanyagokból helyi termékek

Hagyományos karácsonyi kiállítás, helyi termékek bemutatója, nemzetközi pálinkafesztivál, vajdasági kulináris és élelmiszeripari kiállítás, mesterségek bemutatója és gépkiállítás. Mindez egy rendezvényen belül - elkezdődött a 7. Zentai Gazdanapok.
15:29, Frissítve: 15:36

Molnár Judit érdemelte ki a Kosztolányi-díjat

A magyar ügy érdekképviseletében tett fáradhatatlan munkájáért a felvidéki Molnár Judit, a Ma7 médiacsalád főszerkesztője kapta a Kosztolányi-díjat a III. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón Visegrádon.
14:01, Frissítve: 16:19

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 16:33

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.