Ugrás a tartalomra

Itt vannak a szövetkezetek is!

2024.02.28
15:46
2024.02.28
20:26
Forrás
Pannon RTV
A szövetkezetek fejlesztését célzó kerekasztal-beszélgetést tartottak Újvidéken a Vajdasági Gazdasági Kamarában.

Egy kiadvány is megjelent arról, hogy az utóbbi hat évben a tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatai milyen hatással voltak a szövetkezetekre.

Az elmúlt időszakban a martonosi Paprika Mezőgazdasági Szövetkezet a hatékonyabb és eredményesebb mezőgazdasági termelés érdekében precíziós mezőgazdasági eszközök vásárlására költött. Szinte minden pályázaton részt vesznek, a tartományi támogatásból például locsolóberendezést szereztek be, míg a Prosperitati Alapítvány pályázatainak köszönhetően mezőgazdasági gépeket vásároltak. Matić Toša, a szövetkezet igazgatója. „A szövetkezetek mint partnerek, nem voltak egyensúlyban az egyszerű mezőgazdasági gazdákkal, mert le voltunk korlátozva bizonyos előírásokkal. Elsősorban a 100 hektár földdel, munkásokkal, ha több munkásunk van, mint 20, akkor közepes gazdaságba vagyis cégbe tartozunk, mert akkor már cégnek számítunk és nem szövetkezetnek, és ezek az apróságok sokszor meghatározzák azt, hogy pályázhatnánk, de nem tudunk.”

A péterrévei Tisza Földműves-szövetkezet idén 30 hektáros területen gazdálkodik majd. Eddig nem vett részt pályázatokon, de a folyamatos fejlődés érdekében szeretne majd jelentkezni a kiírásokra. Kiss Zoltán, a szövetkezet tagja: „Egyelőre kis lóerejű traktort vásároltunk, és az ahhoz szükséges mechanizációt, de a közeljövőben, tehát az elkövetkező három évben nagyobb mértékben több földet fogunk művelni, tehát erősebb traktorokban, nagyobb mechanizációban gondolkodunk.”

Az öntözési beruházások társfinanszírozására kiírt pályázatok iránt volt eddig a legnagyobb érdeklődés a szövetkezetek részéről. Jelena Nestorov Bizonj, a Vajdasági Szövetkezetek Szövetségének elnöke ismertette: az elmúlt hatéves időszakban a tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatain kevés szövetkezet vett részt. „Az okokat, amelyek miatt a szövetkezetek ritkán pályáznak és ritkán nyernek pénzeszközöket, több csoportra osztottuk. Ezek az okok között azok dominálnak, amelyek a korlátozásokra vonatkoznak, amelyek megakadályozzák a szövetkezetek pályázatokon való részvételét. Ezeknek a korlátozásoknak az elemzése volt a kiadvány lényege, és ezek alapján javaslatokat és ajánlásokat tettünk arra, hogy a jövőbeli pályázatokon hogyan teremtsünk olyan feltételeket, hogy a mezőgazdasági szövetkezetek egyenlő eséllyel versenyezhessenek.”

A tanácskozáson a vajdasági és szerbiai szövetkezetek képviselői mellett a tartományi mezőgazdasági titkárság illetékesei is részt vettek.

szövetkezet
kiadvány
pályázat
Vajdasági Gazdasági Kamara
Újvidék

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.