Ugrás a tartalomra

„A kemény piaci viszonyokban korszerű eszközökre van szükség”

2024.03.01
07:42
2024.03.01
16:55
Forrás
Pannon RTV
Magyarcsernyén folytatódott a VMSZ mezőgazdasági szakpolitikusainak körútja, melyen a termelőket tájékoztatják a 2024-es támogatási lehetőségekről.

Mint elhangzott, a kemény piaci viszonyokban korszerű eszközökre van szükség. Ehhez a termelőknek minden lehetőséget meg kell ragadniuk minisztériumi, tartományi vagy önkormányzati szinten, illetve a Prosperitati pályázatain.

A csernyeiek többsége mezőgazdasággal foglalkozik. Kukoricát, búzát és napraforgót termesztenek. Azt állattenyésztés az utóbbi években visszaesett - hallottuk Darusi Renáta falugazdásztól, aki Magyarcsernyén, Kisoroszon, Szajánban és Padén mintegy háromszáz gazdaság ügyeinek intézésében segít.

„Február hónap folyamán a gazdaságok megújítását végeztük. Valamint a terület alapú támogatás igénylésében segítettem a termelőknek. A gazdaságok megújításán belül elkészítettük a vetéstervet. A parcellákat is ellenőriztük. Hogyha erdőrész vagy villanykaró belelóg, akkor azt kivettük, mivel nagyon fontos, hogy csak a bevetett terület legyen beadva.”

Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár a termelőkkel való közvetlen beszélgetések fontosságát hangsúlyozta.

„Ezek a lakossági fórumok kimondottan a mezőgazdaságról szólnak. Itt van elegendő idő arra, hogy elmondjuk, hogy melyek azok az aktualitások, amelyek a mezőgazdasági minisztériumban tudnivalóként fontosak. Akár a pályázatok szintjén, akár a jövőbeli tervekkel kapcsolatosan. Másrészt, a gazdák pedig első kézből tudnak tájékozódni, és el tudják nekünk mondani, melyek esetleg az észrevételek vagy helyi problémák.”

A Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap márciusban 13 kölcsönvonallal fog megjelenni, évi egy százalékos kamatlábbal, ami a piacon elérhető legolcsóbb kölcsön. Ezeknek a 90 százaléka megegyezik a tartományi mezőgazdasági titkárság pályázataival. Azok a termelők, akiknek nincs saját pénzeszköze, párhuzamosan pályázhatnak mindkét helyre - ismertette Molnár Viktor, az alap igazgatója.

„A jelenlegi kemény piaci helyzetben minden családi gazdaságnak érdeke az, hogy talpon tudjon maradni, illetve fejlődni tudjon. Ez folyamatos, kisebb-nagyobb beruházások nélkül elképzelhetetlen. Viszont a tartomány által nyújtott lehetőségek mind olyanok, mellyel a termelők gazdaságai fejlődni tudnak.”

A tájékoztató lakossági fórumok márciusban is folytatódnak. A tervek szerint a hónap végéig több mint húsz helyszínre jutnak el a szakpolitikusok.

lakossági fórum
mezőgazdaság
pályázat
Juhász Attila
Molnár Viktor

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.