Ugrás a tartalomra

Két új pályázat jelent meg a Prosperitatinál

2023.11.23
16:56
2023.11.26
14:42
Forrás
Pannon RTV
Folytatódik a Prosperitati Alapítvány vajdasági gazdaságfejlesztési programja, két új pályázat jelent meg a mezőgazdasági termelők és a vállalkozók számára, 2-2 milliárd forintos keretösszeggel. Pályázni december 5-től lehet.

A magyar kormány támogatásával 2016-ban indult a vajdasági gazdaságfejlesztési program. Azóta 14 ezren pályáztak sikeresen a Prosperitati Alapítványnál. Magyar Levente, magyar külgazdasági és külügyminiszter-helyettes véleménye szerint enélkül nehezen lehetett volna megteremteni Vajdaságban a szülőföldön maradás feltételrendszerét.

Magyar Levente, külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, Magyarország: „A hagyományokhoz híven mezőgazdasággal kezdünk. Mezőgazdasági kistermelők számára nyitunk meg egy pályázatot, de már felzárkózik ebben a lépésben a mezőgazdaság mellé a vállalkozói világ mezőgazdaságon kívüli szegmense is, és mindenfajta vállalkozást, beruházást fogunk támogatni, amelyek a kis- és középvállalkozói világban kerülnek majd megvalósításra. Szeretném azt is jelezni, hogy a gazdaságfejlesztési programon kívül közlekedésfejlesztés és egyéb területeken is folytatjuk a megkezdett munkát.”

Új pályázatok kírásával szeretné a Vajdasági Magyar Szövetség a gazdaságfejlesztés könyvének írását folytatni - fogalmazott dr. Pásztor Bálint, a párt megbízott elnöke. Elégedettségének adott hangot, hogy röviddel Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott egyeztetését követően máris új pályázatok kiírására kerülhetett sor, amelyek a terv szerint 1000 pályázó számára jelentenek lehetőséget.

Dr. Pásztor Bálint, megbízott elnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „A mai napon kiírásra kerül kettő pályázat. Kettő olyan pályázat, melyek következménye az lesz, hogy minimum 1000 új sikeres pályázóról tudunk beszámolni a jelenlegi 14000 sikeres pályázó mellett. Kettő pályázatról beszélünk, hiszen az egyik a kistermelőkre, a másik a kisvállalkozókra vonatkozik. Annak ellenére, hogy Vajdaság elsősorban egy mezőgazdasági terület, nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a gazdák mellett a cégek, a kisvállalkozók is meg tudják valósítani az elképzeléseiket és Magyarország kormányának támogatásával ehhez szeretnénk minden segítséget a Vajdasági Magyar Szövetség és a Prosperitati Alapítvány révén megadni.”

Dr. Pásztor Bálint hozzátette, a határ átjárhatóság kiemelten fontos a vajdasági emberek számára, így tanulni és dolgozni is tudnak Magyarországon anélkül, hogy el kellene költözniük. Ezt pedig még jobban megerősíti a hamarosan meginduló Szabadka-Szeged vasúti személyforgalom is.

Az új pályázatra 2-2 milliárd forintos keretösszeget láttak elő - mondta Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője.

Juhász Bálint, ügyvezető, Prosperitati Alapítvány: „December 5-e és február 5-e között lehet pályázni a jól ismert PIT pályázati rendszerünkben, a jól ismert módon. A támogatás intenzitása 75 százalék, azaz 25 százalékos önrész mellett lehet a támogatást igénybe venni. Másfél millió dinárnyi támogatás a legmagasabb megítélhető összeg, a vállalkozások vonatkozásában a termelő vállalkozások és a legfeljebb 10 fő foglalkoztatását biztosító vállalkozások, akik pályázhatnak. A termelők vonatkozásában a méhészet, a gyümölcsészet a zárt rendszerű zöldségtermesztés, és az állattenyésztés bizonyos formái korlátozott, azaz a legkisebb termelők felé irányítva érhető el a pályázat.”

A Prosperitati Alapítvány célja, hogy a kisvállalkozások és a családi gazdaságok részesüljenek előnyben. Minden szükséges információ elérhető az alapítvány honlapján, a www.prosperitati.rs címen.

Prosperitati Alapítvány
Dr. Pásztor Bálint
Magyar Levente

Most

13:11, Frissítve: 13:21

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.