Ugrás a tartalomra

Kétszáz előadó a Kopaoniki Üzleti Fórumon

2023.03.06
15:41
2023.03.06
16:34
Forrás
Pannon RTV
Elkezdődött a Kopaoniki Üzleti Fórum. A jubileumi, 30. alkalommal megszervezett rendezvényen mintegy kétszáz előadót hallgathatnak a résztvevők.

Szerbia gazdasági növekedése a tervezett felét éri csak el, az infláció felgyorsult, de hasonló trendek észlelhetők Kelet-Közép-Európa más országaiban is - mondta a megnyitón Pavle Petrović. A fiskális tanács elnöke kiemelte, a GDP növekedése 2022-ben jelentősen elmaradt Kelet-Közép-Európa többi országához képest. Az idén az energetikai szektor jelenti a legnagyobb kockázatot Szerbia számára - tette hozzá Petrović.

A tervek szerint a gazdasági szakemberek és üzletemberek mellett a fórumon részt vesz Ana Brnabić miniszterelnök, valamint a szerb kormány több tagja, valamint Jorgovanka Tabaković bankkormányzó is. Előadásában arról beszélt, hogy 2023-ban az előzetes mutatókhoz képest alacsonyabb inflációra számítanak a szakemberek, azonban ez még mindig túlszárnyalja a tervezett értékeket. A bankkormányzó elemzése szerint mindez nemcsak Szerbiát érinti, regionális és Európa-szintű jelenségről van szó, ami túlmutat a nemzetgazdaságokon.

Jorgovanka Tabaković, bankkormányzó, Szerbiai Nemzeti Bank: „Az infláció mozgására Szerbiában mindenekelőtt az élelmiszerek és az energiahordozók világpiaci árának növekedése hatott. Az élelmiszerek és az energiaköltségek hozzájárulása az összesített évközi inflációhoz 65-70 százalék között mozgott hónapról hónapra. Ez arra mutatott rá, hogy a belföldi inflációra legnagyobb hatással a globális költségnyomás van.”

Kopaoniki Üzleti Fórum
Kopaonik
Jorgovanka Tabaković
Szerbiai nemzeti Bank

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.