Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Kitől vehetünk igazi, finom házi paradicsomot?

2020-08-09
13:37
2020-08-09
19:01
Forrás
Pannon RTV
A viszonteladók olcsóbban adják a paradicsomot, az őstermelők viszont állításuk szerint minőséget kínálnak.

Javában tart a paradicsomszezon. Többen megkezdték a paradicsomlé kifőzését. Mielőtt nekilátnánk a télire valók elkészítéséhez, érdemes körülnézni, ugyanis sok a különbség az árakban.

Az idősebbek jellemzően ragaszkodnak a házi paradicsomlé kifőzéséhez, hiszen a nyers paradicsom és az abból készített lé nem csak finom, de nagyon jó hatással van szervezetünkre is. Egyre népszerűbb ugyanakkor a kész, lepasszírozott lé is.

A szabadkai Tejpiacon fogynak a paradicsomtermelők - panaszkodik a nagyfényi Dragica Stantić. Szerinte a gazdák egyre nehezebben tudnak nyereségesen gazdálkodni. A paradicsom kilóját egyébként 100 dinárért adja.

-  A piacnak ezen a részén, amikor most szétnéz, mennyi termelőt lát? Ez az.
- Vásárolják már a télirevalót?
- A viszonteladók érdekesebbek itt, a termelők nem fontosak. Nem vásárolnak. Nálunk nem, mert amikor látják az árat megfordulnak és elmennek a viszonteladókhoz és ott vásárolnak. Ez biztosan így van.

Akár 40 dinárral is olcsóbb a paradicsom a viszonteladók asztalán. Ők a Leskovac környéki termelőktől az apróbb paradicsomért 200-250, míg a nagyobb termésekért 400-450 dinárt fizetnek ládánként. Ezért olcsóbb a paradicsom a viszonteladóknál. A leskovaci David Demirović elmondta:

- Pillanatnyilag az apróbbakért 40 dinárt kérek. Nagyobb méretű paradicsomom nincs, de annak 60 dinár körüli az ára.
- Hogyan megy az eladás? Elkel?
- Elkel viszonylag jól, nem a legjobban, de jól van.
- Az emberek elkezdték télire a befőzést?
- Igen.
- Mennyit ad el naponta?
- Körül belül 100-150 ládával.
- Mennyi kilót jelent ez?
- Ezer, ezerkétszáz kiló.

A zöldségek, gyümölcsök nagy választéka található meg a szabadkai piacokon. Az immunerősítő fekete bogyós gyümölcsök, a fekete berkenye 1500 dináros kilónkénti áron, a szeder és a málna pedig 400 dinárért kapható. A tök, a zöldbab, a spenót és a krumpli változatlan áron 40, 200, 180 és 50 dinárért kilónként.

paradicsom
télirevaló
kifőzés
szezon
zöldség
viszonteladó
tejpiac
Szabadka
őstermelő

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:01, Frissítve: 11:17

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant egy Mig-21-es repülőgép Loznica közelében. Nem megerősített források szerint az egyik pilóta életét vesztette, a másikat keresik. Hamarosan bővebben...
10:45, Frissítve: 13:12

Szedjetek szét - ismét telt ház előtt

A járványügyi előírások szigorú betartása mellett újra telt ház előtt játszották a Szedjetek szét című előadást a Kosztolányi Dezső Színházban, Szabadkán.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.