Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Kitől vehetünk igazi, finom házi paradicsomot?

2020-08-09
13:37
2020-08-09
19:01
Forrás
Pannon RTV
A viszonteladók olcsóbban adják a paradicsomot, az őstermelők viszont állításuk szerint minőséget kínálnak.

Javában tart a paradicsomszezon. Többen megkezdték a paradicsomlé kifőzését. Mielőtt nekilátnánk a télire valók elkészítéséhez, érdemes körülnézni, ugyanis sok a különbség az árakban.

Az idősebbek jellemzően ragaszkodnak a házi paradicsomlé kifőzéséhez, hiszen a nyers paradicsom és az abból készített lé nem csak finom, de nagyon jó hatással van szervezetünkre is. Egyre népszerűbb ugyanakkor a kész, lepasszírozott lé is.

A szabadkai Tejpiacon fogynak a paradicsomtermelők - panaszkodik a nagyfényi Dragica Stantić. Szerinte a gazdák egyre nehezebben tudnak nyereségesen gazdálkodni. A paradicsom kilóját egyébként 100 dinárért adja.

-  A piacnak ezen a részén, amikor most szétnéz, mennyi termelőt lát? Ez az.
- Vásárolják már a télirevalót?
- A viszonteladók érdekesebbek itt, a termelők nem fontosak. Nem vásárolnak. Nálunk nem, mert amikor látják az árat megfordulnak és elmennek a viszonteladókhoz és ott vásárolnak. Ez biztosan így van.

Akár 40 dinárral is olcsóbb a paradicsom a viszonteladók asztalán. Ők a Leskovac környéki termelőktől az apróbb paradicsomért 200-250, míg a nagyobb termésekért 400-450 dinárt fizetnek ládánként. Ezért olcsóbb a paradicsom a viszonteladóknál. A leskovaci David Demirović elmondta:

- Pillanatnyilag az apróbbakért 40 dinárt kérek. Nagyobb méretű paradicsomom nincs, de annak 60 dinár körüli az ára.
- Hogyan megy az eladás? Elkel?
- Elkel viszonylag jól, nem a legjobban, de jól van.
- Az emberek elkezdték télire a befőzést?
- Igen.
- Mennyit ad el naponta?
- Körül belül 100-150 ládával.
- Mennyi kilót jelent ez?
- Ezer, ezerkétszáz kiló.

A zöldségek, gyümölcsök nagy választéka található meg a szabadkai piacokon. Az immunerősítő fekete bogyós gyümölcsök, a fekete berkenye 1500 dináros kilónkénti áron, a szeder és a málna pedig 400 dinárért kapható. A tök, a zöldbab, a spenót és a krumpli változatlan áron 40, 200, 180 és 50 dinárért kilónként.

paradicsom
télirevaló
kifőzés
szezon
zöldség
viszonteladó
tejpiac
Szabadka
őstermelő

Most

07:18, Frissítve: 07:24

Meghaladta a 60 milliót az igazolt fertőzöttek száma

A világszerte hivatalosan nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma 60 millió 720 ezer, a halálos áldozatok száma pedig 1 millió 426 ezer fölé emelkedett, több mint 42 millióan viszont már meggyógyultak a worldometers.info adatai szerint.
18:32, Frissítve: 19:07

7500 felett az új fertőzöttek száma Szerbiában

Több mint 7 és félezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Szerbiában, és 41-en hunytak el. Nem zárnak be az óvodák, és marad a rendes tanítás az alsósok esetében - ez a szerbiai válságstáb döntése.

Népszerű

Segítsünk a Surányi családnak

Tűzifa, építőanyag, meleg ruha, étel - mindez hiányzik a nehéz sorsú szabadkai Surányi család otthonából. A hattagú családnak nagy szüksége lenne segítségre.

A szerb-magyar határátlépés szabályai

A 2020. november 4. után lejáró okmányok a veszélyhelyzet miatt Magyarország területén további 60 napig használhatók maradnak, de azokat külföldön nem fogadják el - mondta a Közügyekben Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.