Ugrás a tartalomra

Lengyelország és Ukrajna megállapodásra jutott az ukrán gabona tranzitjáról

2023.04.19
07:18
Forrás
MTI
Lengyelország és Ukrajna megállapodásra jutott az ukrán gabona tranzitjáról – jelentette be kedden Robert Telus lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, miután Varsó betiltotta az importot, válaszul a lengyel gazdák tiltakozásaira.

„Sikerült olyan mechanizmusokat kidolgoznunk, amelyek alapján egyetlen tonna (ukrán) gabona sem fog Lengyelországban maradni. Az áruk át fognak haladni Lengyelországon” – mondta a tárcavezető ukrán tisztségviselőkkel folytatott megbeszélését követően Varsóban.

Waldemar Buda fejlesztési miniszter mindemellett közölte, hogy az ukrán élelmiszerek importjára vonatkozó tilalom továbbra is hatályban marad.

Julija Szviridenko, az ukrán miniszterelnök első helyettese a közös sajtótájékoztatón kijelentette: bízik abban, hogy az ukrán exportvállalatok tiszteletben fogják tartani a gabonatranzitra vonatkozó megállapodás rendelkezéseit. Mint mondta, a kijevi vezetés megérti a lengyel és az ukrán termelők aggályait, és elkötelezett a kérdés megoldása mellett.

Szviridenko szóvá tette, hogy veszélybe került a fekete-tengeri gabonaexport, mivel Oroszország ismételten blokkolja a teherhajók ellenőrzését. „Rendkívül fontos számunkra a tranzit megnyitása, máskülönben Ukrajna elszigetelődik. Nem engedhetjük meg partnereinkkel együtt, hogy Oroszország kihasználhassa a helyzetet” – tette hozz

Lengyelország
ukrán gabona
Ukrajna

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.

Népszerű