Ugrás a tartalomra

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

2024.03.29
13:35
2024.03.29
17:07
Forrás
Pannon RTV
Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.

Ilyen esetben komoly terméskiesésre lehet számítani, valamint a megmaradt gyümölcsök minősége is romlásnak indulhat. Elsősorban a kajszibarack volt kitéve a legnagyobb veszélynek, de az őszibarackfajtáknál is jelentkezhetnek károk, csakúgy, mint az almafajtáknál, annak ellenére, hogy nem voltak virágzásban.

Bognár Pásztor Hajnalka, növényvédelmi szakmérnök: „Most még nem tudjuk pontosan, hogy mekkora károkat okozott ez a legutóbbi fagyos periódus, viszont biztosra veszem, hogy lesznek valamilyen százalékos károk. Ilyenkor a termelők, amikor előre jeleznek fagyokat, akkor tudnak védekezni. A régi szokás az füstöléssel történt, de ez már kiment a divatból. Vannak olyan speciális preparátumok, amelyek aminosavakat, illetve elemeket tartalmaznak, amelyek a növények stressz-tűrőképességét fokozzák. Ezekkel szokták a gazdák védeni a gyümölcsöst, de ezeknek is a -4 fok a határ, ezen túl, már nem tudnak annyira védeni.”

fagykár
gyümölcsfa

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.