Ugrás a tartalomra

Még biztosabb lehet a gázellátás

2023.12.10
13:49
2023.12.10
16:36
Forrás
Szerbiai RTV
Üzembe helyezték a szerb–bolgár gázösszekötő rendszert a Niš melletti Trupale falunál. Ezzel újabb alternatív földgázellátási útvonalat kapott az ország. A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt.

A gázvezeték kiépítése február elején kezdődött Nišnél. Szerbiában több mint 109 kilométer hosszú, a két országon áthaladó teljes hossza pedig 170 kilométer. Évente 1,8 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas.

Dubravka Đedović Handanović, szerb energetikai miniszter: „Először is köszönjük, hogy rendkívül rövid idő alatt sikerült megállapodnunk a gázszállítás részleteiről és a jövőben lehetőségünk lesz további gázmennyiség beszerzésére Bulgárián keresztül. A vezeték lehetővé teszi, hogy csatlakozzunk a görögországi Alexandroupoliban lévő LNG-terminálhoz.”

Az átadón Aleksandar Vučić szerb elnök is jelen volt, de nem szólalt fel a kampány szabályaira hivatkozva. Az esemény után viszont azt mondta, hogy a beruházás szavatolni fogja Szerbia energiabiztonságát. Továbbá kijelentette, jövőre olajvezetéket építenek ki Szerbia és Magyarország között.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Három évvel ezelőttig nem volt gázvezeték Szerbiában. Volt egy kis gáz Vajdaságban és Belgrádban, Közép-Szerbia pedig nem létezett. Most pedig egy 400 kilométeres Balkáni Áramlat - vagy ahogy sokan nevezik, Török Áramlat - épült Szerbián keresztül. Létrehoztunk egy rendszerösszekötőt Bulgária és Szerbia között. Ez fontos az energiaellátás biztonsága érdekében, a jobb árakra nézve, a kedvezőbb piaci árakat tekintve, ami azt jelenti, hogy a polgárok kevesebb pénzt fognak majd fizetni.”

Rumen Radev kifejtette, hogy a beruházás a kitartás és az elkötelezettség jelképe. A vezeték létrejötte sokkal több, mint egy infrastrukturális projekt - tette hozzá a bolgár elnök.

Rumen Radev, államfő, Bulgária: „Ez a sikeres és gyümölcsöző együttműködés szimbóluma Szerbia, Bulgária és Azerbajdzsán között. Egy együttműködés, ami a fenntartható gazdasági növekedéshez vezet a régióban, és kifejezi, hogy közösen építsük fel Európa jövőjét. Ez egy feltörekvő jövőkép az Európai Unió biztonságos és megbízható energiaforrásaira vonatkozóan.”

lham Aliyev, azerbajdzsáni elnök a helyszínen megköszönte az együttműködést és Szerbia barátságát. Emellett arról is beszélt, hogy a vezetéken keresztül fut majd az azeri gázkivitel ötven százaléka.

Ilham Aliyev, azerbajdzsáni elnök: „A memorandum szerint 2027-re Azerbajdzsán megduplázza az Európába irányuló gázexportját, és a számok ismét azt mutatják, hogy határozottan haladunk a cél felé, a kivitel valamivel több mint 8 milliárd köbméter volt. Ebben az évben pedig elérjük a 12 milliárd köbmétert. Ez a mi gázkivitelünk 50 százaléka.”

A vezeték kiépítésének összértéke 94 millió euró volt. Ebből az Európai Fejlesztési Bank 25 milliót biztosított hitel formájában, az Európai Unió közel 50 milliót vissza nem térítendő eszközként, míg a fennmaradt részt Szerbia fedezte. Az újonnan épült gázvezeték fontos szerepet játszik Európa energiabiztonságának erősítésében.

Emanuel Giofre, az EU szerbiai küldöttségének vezetője: „Összekötjük Bulgáriát Szerbiával, Szerbiát az Európai Unióval és ebben az értelemben ennek az infrastruktúrának stratégiai jelentősége van Szerbia és az Európai Unió számára egyaránt. Megemlítjük a gázmennyiség növelésének lehetőségét is, és lehetővé téve a szennyező anyagok - mint például a szén-dioxid - megszüntetését, elindulva a földgáz felé. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióval összhangban haladunk a gazdaság szén-dioxid-mentesítése felé.”

A Niš és a bulgáriai Dimitrovgrad közötti vezeték kivitelezésére vonatkozó megállapodást egyébként 2010-ben írták alá a felek.

gáz
gázellátás
Niš
Trupale
átadó
vezeték
gázvezeték
Dimitrovgrad
Dubravka Đedović Handanović
Aleksandar Vučić
Rumen Radev
Ilham Aliyev
Emanuel Giofre

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.