Ugrás a tartalomra

Még a fagyok előtt vásároljanak télirevalót!

2023.10.15
12:01
2023.10.15
16:27
Forrás
Pannon RTV
A téli időszakokban a savanyúságok és a befőttek kihagyhatatlan részei az étkezésnek. A télirevalót sokan még most rakják el, amihez a szabadkai piacokon még be lehet szerezni a zöldségeket.

A termelők azt tanácsolják, aki még nem vásárolta meg a savanyúságnak valót, még a fagyok előtt tegye meg, ha minőséges alapanyagokat szeretne.

Az őszi esős időjárás ellenére is sokan látogattak ki a szabadkai piacokra vasárnap délelőtt. A vásárlók elsősorban a savanyúságnak való alapanyagokat keresték, mivel javában tart a téli finomságok elrakásának ideje. Legkelendőbb volt a káposzta, a paprika, a karfiol és az uborka.

Sörös Mária: „Tursija levet főztem. Csináltam mézzel is. Felforralja az ember a vizet, és akkor beleteszi a mézet, sót, ecetet, és abban megforgatja. Régen nagyon sokat csináltam.”

A friss káposzta szezonja a héten kezdődött, jelenlegi piaci ára 40-60 dinárig terjed.

Szalma Rozália is a piacon vásárolt káposztát: „A káposztát savanyítom, és teszek bele sót, babérlevelet, kis köménymagot, borsot, sót. Ez az egész. Nagyon szépen megsavanyodik, magától, mindig fontos tisztán tartani. Nem romlik el. Én így szoktam eltenni. Paprikát máskor tettem, de most már nem.”

A karfiol ára 150 és 200 dinár között mozog. Az uborka kilónkénti ára 200 és 250 dinár. A paprikák fajtájuktól függően 180 és 260 dinárért kapható a piacon.

Ćuro Eszter, termelő, Szabadka: „Lehet találni pirospaprikát még, de annak lemenőben van a szezonja. Nincs már sok a piacon, egy héttel ezelőtt még volt. 150-től 200-ig megy kilója. Sőt még van, ahol több is, és 220 dinár is kilója a pirospaprikának.”

Horváth Szilvia hajdújárási termelő szerint a fagyok beköszöntével nehezen lehet majd friss termést találni a piacokon. Ezért, aki teheti még a héten vásárolja meg a savanyúságnak valót.

Horváth Szilvia, termelő, Hajdújárás: „Termesztésen a paprikák első helyen szerepelnek. Már lejáratban vannak, hiszen már jósolják az egyfokos reggelt, ami azt jelenti, hogy az már nekünk a fagyközeli hőmérséklet. Ilyenkor már bekövetkezhet a fagyás, tehát többé már nem tudunk termést szüretelni. így már csak az marad meg, amit leszüreteltünk és dobozba tettünk. Ezért mindenkinek azt ajánlom, hogyha szeretne még valamit eltenni akkor, akkor ezekben a napokban tegye meg, vagy a következő hétvégéig.”

Szezonja végéhez ért az édeskukorica, azonban nagyon sokan még mindig keresik a piacokon. Elvétve lehet még találni, ára csövenként 30-50 dinár.

piac
Tejpiac
nagybani
nagybani piac
savanyúság
befőtt
télirevaló

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:50, Frissítve: 18:52

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.

Megtalálták az eltűnt tinédzsereket

A Novi Pazar-i rendőrök vasárnap este megtalálták azt a két tinédzsert, akiknek eltűnését április 2-án jelentették – erősítette meg a rendőrség.