Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megkezdődött a földieperszezon

2020.05.19
12:21
2020.05.19
17:57
Forrás
Pannon RTV
Már a termelők is vihetik a helyi piacokra értékesíteni a gyümölcsöt.

A horgosi Sárkány Mátyás és felesége már régóta foglalkozik szabadföldi epertermesztéssel. Jellemzően a helyi piacra vitték az epret, azonban a rendkívüli állapot miatt erre nem volt lehetőségük, ennek ellenére igen szép számban elkelt náluk a tavaszi idény legkeresettebb gyümölcse.

Pannon RTV

A horgosi Sárkány házaspár csaknem 10 éve foglalkozik a földieper termesztésével. Eleinte 10 palántával kezdték, amely az évek során mintegy 12 ezer tőre gyarapodott, amely negyed hektáron terül el. Nekik az alba fajta vált be leginkább, amely édesebb és szállításra is alkalmas. Idén április végén kezdték az eper szedését, most a szezon végénél járnak.

Pannon RTV

Sárkány Mária: „Minden nap szedjük az epret, két munkást alkalmazunk, nekünk ehhez a földterülethez elég. Minden nap délig dolgoznak, addig leszednek 100-150kg-ot.”

Pannon RTV

Az évek során kialakult vevőkörnek köszönhetően nem kellett izgulniuk az értékesítés miatt, a rendkívüli állapot alatt ugyanis házhoz jöttek az emberek epret vásárolni. Annak ellenére, hogy a piacon nem volt lehetőségük árulni, nagy mennyiséget tudtak eladni.

Pannon RTV

Sárkány Mátyás: „Az emberek eljöttek házhoz, olyan hihetetlen volt, hogy elvittek 8-10 kilót. Jöttek a fiatalabbak, mondták, hogy apósnak-anyósnak, a rokonságnak vitték, úgyhogy hihetetlen mennyiséget el tudtunk adni. Majdnem ahogy szedtük, úgy vitték is.”

Pannon RTV

A földieper kilónkénti ára fajtától függően 180 és 300 dinár közötti áron mozog a termelői piacokon.

eper
földieper
piac

Most

22:11, Frissítve: 22:23

Magabiztos 25 gólos győzelem Kamerun ellen

A szerb női kézilabda-válogatott második mérkőzését is megnyerte a spanyolországi világbajnokságon. Szerbia együttese Kamerunt 43:18-ra győzte le a csoportkör második fordulójában.
21:29, Frissítve: 21:39

Davis-kupa: Harmadszor bajnok az orosz csapat

A US Open-címvédő Danyiil Medvegyev legyőzte Marin Čilićet, ezzel az oroszok 2-0-ra megnyerték mérkőzésüket a horvátok ellen a tenisz Davis Kupa-döntő madridi fináléjában.
20:37, Frissítve: 22:20

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű