Ugrás a tartalomra

Megszentelték a terményt Horgoson

2023.09.24
12:38
2023.09.24
16:27
Forrás
Pannon RTV
Megszentelték a terményt Horgoson, a Havas Boldogasszony-templomban. Az esemény a Szüreti Napok egyik legrégebbi és legnagyobb hagyománnyal rendelkező kísérőprogramja.

Sokan vettek részt a Havas Boldogasszony-templom szentmiséjén, amelyen Gutási Ákos plébános megszentelte az idei évi termést. A helyi Szent Orbán Borlovagrend több mint tíz éve alakult, de azóta is részt vesz a terményszentelésen.

Bíró Nándor, a Szent Orbán Borlovagrend tagja, Horgos: „Nagyon örülünk neki, hogy össze tudunk jönni ilyenkor, és a terményeinket bevisszük, megmutatjuk az egész környéknek, barátoknak, szülőknek, és a gyerekeket próbáljuk rávenni arra, hogy ők is csinálják tovább utánunk ezt a dolgot. Azt tudom mondani, hogy meg van szentelve a gyümölcs, és remélem, hogy jó lesz a jövő év is.”

A hagyomány a termelők számára is fontos. Faragó Imre is egy tál almával érkezett a misére.

Faragó Imre, termelő, Horgos: „Minden évben szeptember utolsó hétvégéje a Szüreti Napok - Horgosnak ez nagy ünnepe. A betakarítás megkezdése, ennek a megünneplése és a terménynek a megáldása.”

A terményszentelés a 33. horgosi Szüreti Napok hagyományos eseménye. A szervezők emellett művelődési műsorral is készültek.

Horgos
termény
Szüreti Napok

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:25

Mága Zoltán koncertezett Topolyán

A hegedűművész Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökének emléke előtt tisztelgett az eseménnyel a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomban.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.