Ugrás a tartalomra

Mennyire elterjedtek az elektromos autók Szerbiában? Kell műszaki vizsga? Van kiépített töltőhálózat?

2024.02.19
20:41
2024.02.19
21:32
Forrás
Pannon RTV
Már igényelhető az állami támogatás elektromos járművek vásárlásához Szerbiában.

De vajon mennyire terjedtek el az elektromos autók Észak-Bácsában? Van-e igény rájuk? Milyen gyakran kell őket műszaki vizsgára vinni? Elindulhatunk-e velük akár hosszabb útra is, van-e kiépített töltőhálózat Szerbia-szerte?  Mennyiért vehetünk elektromos új autót, és mik az állami támogatásra vonatkozó főbb tudnivalók? Ennek jártunk utána.  

A műszaki vizsgára vitt járművek száma alapján az elektromos autók egyelőre nincsenek különösebben elterjedve Szabadkán és környékén. Pfeiffer Roland műszaki vizsgáztató azt mondta, az elektromos járműveket, csakúgy mint a hagyományos benzin- vagy dízelüzeműeket, évente kell elvinni műszaki vizsgára.

Gyivánovity Dániel, márkaképviselet-tulajdonos szerint szabadkai, de szerbiai viszonylatban is még gyerekcipőben jár az új elektromos autó vásárlás. A hibridek kezdtek el némileg terjedni, ezek a beharangozói a jövőbeni átállásnak. 2020 óta az eladott autók nagyjából 10 százalékát teszik ki a hibridek. Hozzátette, az elektromos autók kereslete iránti növekedéshez hozzájárulhat, hogy idén az év végéig 113 új töltőállomás felállítását jelentették be a szerbiai autópályákon.

Márton Dávid gépjármű márkakereskedő szerint növekszik a kereslet az elektromos járművek iránt. Azt mondta, már a használt elektromos autók iránti igény is ugrásszerűen megnőtt.

Jaksa Róbert, a szerb környezetvédelmi minisztérium államtitkára elmondta, ma már Szerbia-szerte szinte mindenütt feltölthetők az elektromos járművek. Az államtitkár hozzátette, hogy február 12-e óta igényelhető az állami támogatás elektromos járművek vásárlására. A szubvenció elektromos autókra vonatkozik, illetve több kategóriás N1 és M1 besorolású járművekre, amelyek 9 személytől több utast nem szállíthatnak és maximálisan 3500 kilogramm összsúlyúak lehetnek. De van még két kategória, triciklik és mopedek, négykerekűek és nehéz triciklik, magyarázta Jaksa Róbert.

Jogi személyek, vállalkozók és természetes személyek egyaránt jogosultak a kedvezményes járművásárlásra. Az elektromos járművek vásárlására vonatkozó állami támogatásra a költségvetésből 1,45 millió eurót, azaz mintegy 170 millió dinárt különítettek el. A kapott támogatás összege a megvásárolni kívánt jármű típusától függ. A pályázat részletes leírása megtalálható a minisztérium honlapján, a ekologija.gov.rs címen. A támogatás 250-től 5000 euróig terjed, a pályázat beadási határideje pedig október 31-e.  

elektromos autó
Közügyek
Pfeiffer Roland
Gyivánovity Dániel
Jaksa Róbert

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.