Ugrás a tartalomra

Minden, mi szem-szájnak ingere a Tejpiacon

2023.09.24
12:26
2023.09.24
16:23
Forrás
Pannon RTV
Egyre gyengébb a vásárlóerő a szabadkai Tejpiacon – panaszolják a termelők.

A kínálat viszont bőséges: mindenféle idénygyümölcs és zöldségféle kapható, de húsokból is nagy a választék. Még mindig lehet szilvalekvárnak és savanyúságnak valót venni, és már télirevaló késztermékek is kaphatók. 

Most van a befőzés szezonja, a Szabadkai Tejpiacon bőséges a kínálat. A szilva kilóját 100-130 dinárért, a sütnivaló paprikát 80-tól 120-ért, az uborkát 60-100 dinárért mérik. Az árusok szerint egyre kevesebben szánják rá magukat a befőzésre, inkább megvásárolják a kész termékeket.  

Vesna Balažić, Tavankút: „A szilva és a baracklekvár házi recept szerint készült, teljesen házi készítésű. 600 dinárba kerül egy üveggel. Készítek házi ajvárt is, ami szintén nagyon jó, az ára 1000 dinár. Van még paradicsomlé is, sűrűre főzött, nagyon szép, literje 250.”

Ilyenkor kapható a legtöbb fajta szőlő a piacon. Kovácsevity Jolán csak saját termést árul. A szőlő kilóját 180-tól 200 dináros áron kínálja.  

Kovácsevity Jolán, szabadkai termelő: „Most a szőlő szezon jött, úgyhogy nagyon szépen vásárolják, és még nem is sokallják az árat, mert tudják, hogy friss az áru, nem áll itt egy hétig a piacon. Tegnap is eladtam, hazamentem és újra megszedtem, megáztam, de nem baj.”

Megnéztük az árakat a piacon működő hentesüzletekben is. Azt mondják, csökkent a vásárlóerő, érezhető a pénztelenség. A disznóhús ára nem mindenütt egyforma. Van, ahol a comb kilóját 850-900 dinárért árulják, de van ennél olcsóbb is.  

Jugoslav Strajinić, hentes: „Nálunk az árak még a régiek. A comb kilója 800 dinár, a karaj és a tarja 750, a vastag húsos oldalas és a szalonna kilója is 750 dinárba kerül. Jelenleg nálunk a füstölt áru a legkelendőbb, a füstölt szalonna ára 1300, a füstölt csont nélküli karaj és a tarja is 1300 dinárba kerül.” 

A baromfihús közül a csirke a legkeresettebb, főleg a mellehúsa és a comb, de a levesbe való is.

Tari Gulyás Gizella, Zentagunaras: „A csirkének az ára egészben 380 dinár, a kakasé 450, a kacsáé 800, a pulykáé pedig 1000 dinár. Mindegyik baromfi kapható darabokban is, és azoknak különböző áraik vannak.”

Tejtermékeket csak 2-3 helyen árultak vasárnap a piacon. Balázs Piri Attila, hajdújárási tejtermelő elmondta, hogy a hét elején nagyon gyenge a forgalom, de hétvégén már jobb.

Balázs Piri Attila, Hajdújárás: „A gyenge túrónak 600 dinár kilója, van öntött túró, az enyhén sós 700 dinár, a sós szintén 700 dinár. Meg van körözöttünk vagy urnebes, annak kilója 1000 dinár.”

A burgonya kilóját 100 dinárért mérik, de jobban jár, aki egész zsákkal vesz, úgy csak 70 dinárba kerül. Már savanyúságot is lehet venni a szabadkai Tejpiacon, a savanyú paprika és az uborka kilóját egyaránt 400 dinárért mérik.

Szabadka
Tejpiac
szőlő
alma
szilva
hús
szalonna
kolbász
túró
tejföl

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:19, Frissítve: 07:25

Ködös, borult, esős idő

Felhős, hideg, esős idő várható ma a délelőtti órákban, a csapadék viszont délutánra megszűnhet. Az alacsonyan fekvő tájakon havas esőre is számíthatunk, a hegyvidékeken pedig havazásra.
22:25

Mága Zoltán koncertezett Topolyán

A hegedűművész Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elhunyt elnökének emléke előtt tisztelgett az eseménnyel a Sarlós Boldogasszony-plébániatemplomban.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.