Ugrás a tartalomra

Munkaerőhiány és átlag alatti bérek - gondban a szerbiai vendéglátóipar

2024.04.02
12:20
2024.04.02
17:00
Forrás
Pannon RTV
Évről évre fokozódik a munkaerőhiány a vendéglátóiparban, főként nyaranta. Sokan döntenek úgy, hogy a tengerparti országokban próbálnak szerencsét. A legtöbben azért, mert az itteni bérek többszörösét is megkereshetik.

Nehéz helyzetben vannak a vendéglátóipari dolgozók Szerbiában. Ezt a tényt az is bizonyítja, hogy míg a januári átlagbér az országban 95 ezer dinárt tett ki, addig a szektorban dolgozók fizetése nagyjából 60 ezer dinár körül mozog - mutatják a hivatalos adatok. Az alacsony fizetések mellett a nem túl kedvező munkakörülmények is nehezítik a pincérek és a szakácsok helyzetét, hiszen gyakran 12 órás műszakban kell dolgozniuk.

Vjekoslav Ostrogonac, a Szabadkai Vendéglátósok Egyesületének elnöke: „A beszerzési áraink megegyeznek a külföldiekkel, de nekünk nincs lehetőségünk olyan kifizetésekre, amelyet külföldön biztosítanak. Annak fényében főleg, hogy a turisták száma és vásárlóereje is más a tengerparti országokban.”

A koronavírus-járvány után azokban az országokban, ahol újra fellendülőben van a turizmus, hatalmas az igény a vendéglátóipari munkaerőre. Ezt kihasználva sok szerbiai szakács és pincér dönt úgy, hogy főként nyaranta, külföldön vállal munkát.

Georgi Genov, a Szerbiai Szállodai és Vendéglátóipari Üzleti Egyesület igazgatója: „Nyugat-Európának hatalmas problémája van, és kitartóan igényt tartanak az itteni munkaerőre. Az utolsó információ, amit Ausztriából kaptunk, hogy a munkaerő nagy részét, ami a vendéglátást illeti, szeretnék kicsábítani Ausztriába, hogy ott dolgozzanak, ami aztán itt hatalmas problémát okoz majd. Ha ezt két hónapon belül nem oldjuk meg, már májusban tényleg munkaerő nélkül maradunk.”

Zentán egyelőre kevésbé jellemző, hogy az iparág dolgozói szezonális jelleggel külföldre menjenek dolgozni, ami talán annak is köszönhető, hogy a városban igyekeznek figyelmet fordítani a kávézók, hotelek és az éttermek dolgozóinak versenyképes bérezésére, mondta Bicók Róbert, aki több vendéglátóegységet is üzemeltet a városban.

„Általában most már a fizetések magasabbak, így az emberek megélhetése sokkal biztosabb és remélhetőleg ez csak fejlődni fog. Érezhetően ez a trend kezd visszaesni, úgyhogy a munkások nem igazán mennek külföldre dolgozni.”

Amin még dolgozni kellene, az az oktatás, hiszen nagyon kevés szakirányú iskola van a térségben, ami a szakács vagy a pincér szakmát illeti, tette hozzá Bicók Róbert.

vendéglátóipar
munkaerőhiány
munkabér

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.