Ugrás a tartalomra

Napokon belül megjelenhet a kalászosokon a gombabetegség

2021.03.22
10:31
2021.03.22
17:41
Forrás
Pannon RTV
A szakemberek felhívják a gazdák figyelmét, hogy időben kezdjék el a vegyszeres kezelést annak érdekében, hogy a kultúrnövények ne betegedjenek meg.

Magyarkanizsa községben egyelőre nem igényelték a vegyszeres kezelést a kalászosok. Viszont az elkövetkező időszakban a gazdák számíthatnak a betegségek megjelenésére.

Naponta figyeli a vetéseket a velebiti Bata Erzsébet, ugyanis az időjárási tényezők egyre inkább kedveznek a gombabetegségek megjelenésének. A termelő szerint egyelőre a hideg idő fékezi a növényzet fejlődését.

„Fejlődnek, a bokrosodás megtörtént, már lassan a szárba indulás kezdődik, különösen az árpának és ez nagyon jó jel. Most ez a hideg időjárás kicsit fékezi, de nem baj. Az első fejtrágyázást elkapták, megfelelő mennyiségű ureával el lettek indítva, ez is meglátszik és oldódott a műtrágya, tehát fejlődésnek vannak indulva.”

A kalászosok jelenlegi állapotára a hideg idő mellett kihatással volt még a vetés mélysége, a megfelelő növényvédelem és a vetőmag fajtája is. Ha a parcella 10-15 százaléka láthatóan beteg, akkor már el kell kezdeni a vegyszeres kezelést - mondja Kőrösi László növényvédelmi szakember.

„Az elvesztett leveleket pótolni nem tudják, csak a következő levelek fogják bezöldíteni. Ezért kell nagyon hatványozottan figyelni, hogy a gombabetegség most majd a növekedésbe kerülő leveleket ne károsítsa, mert már így is kevesebb masszánk lesz, mivel egy része már elfagyott. Az árpáknak a permetezését el kell kezdeni, ha a fagyok elmúlnak, csütörtökön, pénteken, mert elég komoly károkat okozhatnak a különféle gombabetegségek.”

A szakember szerint nagyon fontos, hogy a vegyszeres kezelést megelőzésként használják a gazdák, ne pedig akkor, amikor már a növények nagyobb százaléka megbetegszik, mert az nagyban befolyásolja a terméshozamot.

kalászosok
gombabetegségek
termés
vegyszer
Bata Erzsébet
növényvédelem

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.