Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Nem számítanak komolyabb fagykárokra a ludasi gazdák

2021.02.13
12:29
2021.02.13
19:28
Forrás
Pannon RTV
Egy kis hótakaró azonban mindenképpen jól jönne.
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A több napig tartó kemény éjszakai mínuszok ellenére sem számítanak komolyabb fagykárokra a ludasi gazdák. Többségük ugyanis az ősszel időben elvetette a kalászosokat és az olajrepcét, így a növények kellőképpen meg vannak erősödve. A fagyott föld még jól is jön, mert könnyebben rámehetnek a vetésekre és elszórhatják a műtrágyát.

A szakemberek azt mondják, hogy a kemény éjszakai fagyok elsősorban a később elvetett, és még nem kellőképpen megbokrosodott kalászosokat és olajrepcét károsíthatják. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a hirtelen hőmérséklet-változás, a plusz 15-ről mínusz 15 fokra való lehűlés, stresszként érinti a növényeket, akárcsak minden élő szervezetet. Ez a stressz okozhat komolyabb károkat és esetleges terméskiesést.

Egy ötcentis hótakaró azonban mindenképpen nagyobb biztonságot nyújtana a folyamatos éjszakai fagyok ellen. Varga Zoltán elégedetten mutatta stábunknak búzaültetvényét a ludasi határban. Azt mondta, egyelőre elégedett a növények állapotával.

„ Ami búza meg van, meg árpa megerősödve, annak nem lesz baja. Csak az ilyen későbbi vetésűeknek, annak lehet, hogy fölszívja a fagy a gyökerét, és akkor mindjárt kevesebb lesz a tőkeszám.
- Kellene esetleg hótakaró?
- A gyengébbekre igen, de az ilyen erősre, mint ez is például, erre nem muszáj.
- Még a mínusz 15 fokos éjszakai fagy sem tesz kárt ebben, ami így megbokrosodott?
- Ebben nem, ez már meg van bokrosodva, ez meg van indulva ez a búza, ennek nem lesz már kára.”

Katona Nándor idén jóval sűrűbbre vetette a búzát és az árpát is, az ajánlottnál több magot juttatott a földbe. Azt mondta, így erőteljesebben fejlődnek és jobban bokrosodnak a kalászosok.

„ Úgy lehet, már ma délután, vagy holnap fogjuk szórni, úgyhogy megvan a műtrágya, és szórjuk az UREA-t majd rá, igen.
- A mostani éjszakai fagyok károsíthatják-e az ősszel elvetett kalászosokat?
- Reménykedünk benne, hogy nem lesz hosszan tartó, nem lesz túl nagy kár, mert időben el lett vetve, jól bebokrosodtak, még az ősszel neki való volt az idő, úgyhogy én bízok, hogy olyan túl nagy kárt nem okoznak. Ha csak nem később lettek vetve, azokban biztos nagyobb kár lesz. Bízok benne, hogy jó termésünk lesz.”

Amint pedig ismét kissé felmelegszik, szükség lesz a gyomirtókra is, mondják a ludasi gazdák.

vetés
fagykár
Ludas
gazda
termelő
búza
árpa
kalászos
olajrepce

Most

11:41, Frissítve: 12:03

Javult Salman Rushdie állapota

Salman Rushdie-t levették a lélegeztetőgépről, már beszélni is tud, állapota javult. Az írót egy New York-i rendezvényen késelték meg pénteken.
09:47, Frissítve: 12:09

Túlnyomóan borús idő várható

Szerbiában ma túlnyomóan borús idő várható, helyenként esővel, helyi záporral, zivatarral. Az ország északi részében napközben megáll az eső, de a déli vidékeken időnként egészen estig lesz csapadék.

Népszerű