Ugrás a tartalomra

Nincs több megtévesztés - jelezni kell, ha csökkent a termék mérete

2024.03.01
08:42
2024.03.01
12:15
Forrás
Index.hu
Új intézkedés lépett ma hatályba a magyarországi boltokban. Az egymilliárd forintos árbevétel feletti üzletekben mostantól jelezni kell, hogy ha egy termék kiszerelése, vagyis mérete vagy térfogata csökkent.

A változásra két hónapon át kötelesek felhívni a vásárlók figyelmét. A kormány azért döntött az intézkedés bevezetéséről, hogy felvegye a harcot az úgynevezett zsugorinfláció ellen.

A zsugorinfláció azt jelenti, hogy bizonyos termékek árát ugyan nem növelik, de a méretét vagy mennyiségét csökkentik, vagyis a vásárló így is kevesebbet kap a pénzéért. A megtévesztő gyakorlat nemzetközi szinten is jellemző, a magyar kormány azonban úgy döntött, megpróbál fellépni ellene. Aki nem tesz eleget a tájékoztatási kötelezettségnek, termékenként akár 1 millió forintos közigazgatási bírságot is kaphat - figyelmeztetnek az illetékesek.

A zsugorinfláció egyébként a leginkább az élelmiszerek esetében érhető tetten, azon belül is a rágcsálnivalók, csipszek és édességek esetében. Jellemző még a fagyasztott élelmiszerekre és a tejtermékekre, de akár tisztítószerek vagy kozmetikumok esetében is előfordulhat.

kereskedelem
boltok

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.