Ugrás a tartalomra

Online üzleti fórum Újvidéken

2020.11.10
13:59
2020.11.10
16:52
Forrás
Pannon RTV
Harmadik alkalommal tartottak regionális gazdasági fórumot Újvidéken. A térség üzletembereinek találkozójára idén az online térben került sor.

A tartományi és az európai gazdasági és politikai képviselők a Vajdasági Gazdasági Kamarában tartottak plenáris ülést élő internetes kapcsolat segítségével.

Vajdaság 9 milliárd eurós forgalmat valósított meg az elmúlt nyolc hónapban, ami öt százalékkal kevesebb a tavalyi eredményekhez képest. 4,5 milliárd eurónyi kivitel valósult meg, ami 95 százalékban fedi a behozatali költségeket.

Boško Vučurević, elnök, Vajdasági Gazdasági Kamara: „Az ilyen fórumokkal összekötjük a vállalkozóinkat, minőséges környezetet teremtünk a közös befektetéseknek és projekteknek. Egyszerűen úgy véljük, hogy nagyon fontos a tartományunk, mint Szerbia régiója számára. Mint az ismert gazdasági alapelv tartja: fejlett régió - fejlett állam.”

A koronavírus-világjárvány gazdasági következményei és azok orvoslása volt a fórum egyik központi témája. A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság előrejelzése szerint is Szerbia számolhat a legkisebb, 1,5 százalékos GDP-visszaeséssel a régióban.

Várhelyi Olivér, bővítési biztos, Európai Bizottság: „Erőfeszítéseket tettünk elsősorban jelentős sürgősségi támogatás nyújtására a régióban, másodsorban pedig, hogy segítsünk a gazdaságnak kezelni a közvetlen hatást. Kifejezetten a vállalkozások számára a Covid-ra tett válaszunk magába foglalt 455 millió eurós mentőövet, hogy biztosítsuk a túlélést rövid távon, és a felépülést középtávon az üzleteknek a magánszektorban.”

Az adatok alapján a vajdasági gazdaság a jelenlegi helyzetben is jól teljesített. Az ipari termelés 4,7, a feldolgozóipar pedig 4,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Ez valószínűleg annak a következménye, hogy az elmúlt években olyan beruházások valósultak meg, beleértve akár a Prosperitati Alapítványon keresztül megvalósuló beruházásokat is, amik most kezdtek el beérni, amik most kezdték el a hozzájárulásukat az összteljesítményhez, és ezek is eredményezték ezeket a számokat.

A plenáris ülés után B2B, avagy üzletek közötti kereskedelmi konferencia következett a virtuális térben, amelyen 210 cég vett részt, három kontinens 28 országából.

online
üzleti
gazdasági
fórum

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.