Ugrás a tartalomra

Pang a használt autók piaca Újvidéken is

2024.02.09
21:45
2024.02.10
16:17
Forrás
Pannon RTV
Pang a szerbiai használt személyautók piaca, és ezt a tendenciát jegyzik Újvidéken is. Hetente alig akad néhány komolyabb érdeklődő a privát használtautó-kereskedésekben, és a vásárlók nagy hányada inkább az olcsóbb gépjárműveket részesíti előnyben.

Túlnyomórészt a német és a francia piacról érkező járművek iránt a legnagyobb az érdeklődés.

Nincs tömeg, nincs tumultus az egyik újvidéki, magánkézben lévő, használt személyautó kereskedésben. A legnagyobb érdeklődés a tulajdonos szerint az ötéves Citroën 4-es Cactus modell iránt van, amiért kicsivel több mint 11 ezer eurót kell fizetni. Azonban azt is elárulta, hogy vannak olyan hetek, amikor egyetlenegy használt autót sem tud eladni.

A Peugeot 5008-as modell azonban gazdára talált. Egy öttagú család vásárolta meg kölcsön igénybevételével a pár éves személygépkocsit, csaknem 20 ezer euróért.

Nenad Rakočević, Újvidék: „Figyelembe vettük az árát, a felszereltségét, de ezt a gépkocsit elsősorban a nagysága miatt néztük ki az igényeinkhez mérten, mert három gyermeket kell a hátsó ülésre ültetnünk. Nagy csomagtartója kell, hogy legyen, és mindenekelőtt biztonságosnak kell lennie.”

Akik a kisebb autók iránt érdeklődnek, azok 7,5 ezer euróért már vásárolhatnak ötéves személygépkocsit az újvidéki használtautó-kereskedésekben. Egyébként a legkedveltebb márkák továbbra is az Audi, a Volkswagen, a BMW, a Renault, a Peugeot, a Citroën, vagyis a német és a francia gyártású személygépkocsik. Ezeket az utóbbi időben valamivel olcsóbban forgalmazzák Újvidéken, mivel érzékelhetően csökkent az érdeklődés irántuk a magas behozatali költségek, a növekvő infláció, a kedvezőtlen hitelek miatt.

Dragan Topalov, az egyik újvidéki használtautó-kereskedés tulajdonosa:
„Az eladók csökkentették az árakat, úgyhogy ezt az alkalmat talán ki kellene használni, mert fontos elmondani, hogy a beszerzési árak az Európai Unióban - ahonnan a használt gépkocsik 90 százaléka érkezik - stagnálnak, vagyis nem csökkenek. Ez az árcsökkenés nálunk nem reális ugyan, de megtörtént az említett okoknál fogva.
- Mekkora ez a csökkenés, körülbelül hány százalékos?
- Nehéz megmondani, de mondjuk, mintegy 10 százalékos biztosan.”

2022-ben 15 százalékkal csökkent a használt személyautók forgalma az előbbi évhez viszonyítva. 2023-ban ez a trend tovább folytatódott, a csökkenés csaknem 3 százalékos volt. Idén valamivel derűlátóbbak az előrejelzések, a szakértők valamivel nagyobb forgalomra számítanak a használt gépkocsik piacán.

használt autó
autó
Újvidék
csükkent
forgalom
pang

Most

Népszerű