Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Rohamosan csökkennek a víztartalékok a Földön

2019-06-19
12:59
2019-06-19
17:27
Forrás
Pannon RTV
Az ivóvíz minőségéről és a szennyvizek tisztításának szükségességéről tanácskoznak szerbiai és izraeli szakemberek Újvidéken.

A rendezvényen elhangzott, világviszonylatban rohamosan csökkennek a víztartalékok, nő viszont a fogyasztás. Szerbiában is tisztítani kell a szennyvizeket és újrahasznosítani az ipari vizet, hogy fenntartható legyen az ökológiai egyensúly.

Belegondoltunk-e már abba, hogy egy kétgyermekes családban naponta akár 700 liter víz is elhasználódik, amiből a WC lehúzására legalább 300 liter folyik el? Egy csöpögő csapból is rengeteg víz vesz kárba. Ha percenként csak tíz csepp folyik el, akkor is évente két köbméter tiszta víz kerül a lefolyóba, amit a zsebünkön érzünk meg a legjobban, mert a számlát ki kell fizetni.

Izraelben a hulladékvíz 90 százalékának feldolgozásával 140 millió köbméter, a mezőgazdaságban öntözésre alkalmas vizet nyernek naponta - mondta az újvidéki tanácskozáson Alona Fisher-Kamm, Izrael belgrádi nagykövete: „Az általunk választott koncepció az volt, hogy az összes meglévő vízkészletet, beleértve a természetes vízkészleteket is, használjuk fel, és növeljük kapacitásukat az új technológiai eredmények felhasználásával.”
 

Szerbiában a meglévő 170 községből csak negyvenben van tisztítórendszer, azonban azok is elavultak - mondta Violeta Jovanović, a NALED ügyvezető igazgatója: „Ebből a szempontból a szennyvíztisztító telepek építése az egyik prioritás, mivel egy ilyen létesítmény az olyan befektetők számára is jó, akik a termelési folyamatuk során szennyvizet bocsátanak ki.”

Országosan 300 rendszerre és 4 milliárd euróra van szükség ahhoz, hogy a környezeti probléma megoldódjon. A tartományi kormány készen áll a tervdokumentációk kidolgozásának társfinanszírozására - mondta Igor Mirović, tartományi kormányfő: „Ebben az évben három létesítmény kiépítését kezdjük meg, Topolyán, Kishegyesen és Szenttamáson. Bízom abban, hogy a szerb kormány Temerinben is megkezdi az építkezést, így egy többéves beruházási ciklust nyitunk meg, amellyel azt szeretnénk elérni, hogy minél több vajdasági község kapjon vagy új tisztítót vagy új vízgyárat.”

Újvidéken a valamikori Žeželj-híd lábánál építik azt a városi központi szivattyútelepet, ami a jövőbeni szennyvíztisztító előfeltétele. A munkálatok befejezésének időpontja még bizonytalan, mivel egy összetett, és az uniós követelményeknek megfelelő rendszerről van szó. A jelenlegi munkálatok értéke 860 millió dinár.

ivóvíz
szennyvíz

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.