Ugrás a tartalomra

Rozsdabetegség okoz komoly gondot a vajdasági búzaparcellákon

2023.05.11
13:43
2023.05.11
16:23
Forrás
Pannon RTV
A gombabetegség gyors tempóban terjed, ezért elengedhetetlen a mihamarabbi vegyszeres kezelések elvégzése. Ellenkező esetben komoly terméskieséssel számolhatnak a gazdák.

Az enyhe tél és a megszokottnál csapadékosabb időjárás miatt jelent meg a búzatáblákon a rozsda. A gombabetegség nagy mértékben rombolja a gabonát, főleg azon parcellákat, amelyeket érzékenyebb fajtákkal vetettek be. Azok a termelők, akik időben tudtak védekezni és megfelelő vegyszeres kezelést használtak, némileg vissza tudták fogni az igen gyorsan terjedő rozsdásodást, de a legtöbb helyen szükséges a második kezelés is.

Vajda Bernárd, termelő, Orom: „Terméskieséssel fog járni, némely parcellákon jelentős terméskieséssel. Sajnos ez az év ilyen lesz, tavaly a szárazság vitte el, most a betegség. Plusz még az alacsonyan beharangozott felvásárlási árak is, úgyhogy nem nézünk egy örömteli szezon elé.”

A kalászosok esetében mindig is nagyon fontosak voltak a megelőző intézkedések, véli Sterbik Ildikó agrármérnök. Mint mondja, nagyon fontos egészséges vetőmagot vásárolni, de kiemelendő a megfelelő agrotechnika alkalmazása is, valamint a vetésforgó betartása és a növények megfelelő tápanyagellátása is. A kalászos komolyabb kórokozói a vörösrozsda és a sárgarozsda, amelyek a növény frissen képződött szerveit támadják meg.

Sterbik Ildikó, agrármérnök, Magyarkanizsa: „Ha az állománynak a tíz százaléka fertőzött, már akkor növényvédelmes kezelésbe kell részesíteni az állományt. Ami veszélyes a rozsda esetében, hogy nem csak a levelet és a levélnyelet fogja meg a fertőzés, hanem a kalászpelyvát is fertőzi, és hogyha nem figyelünk oda, terméskiesés lesz.”

A gazdák versenyt futnak az idővel, hogy mentsék a menthetőt, ugyanis ha nem permeteznek időben, akkor nem csak az alacsony felvásárlási árak, hanem a nem várt terméskiesés is komoly gondot okoz majd.

rozsdabetegség
búza
Sterbik Ildikó
Vajda Bernárd

Most

18:59

Család, mindenki bástyája

A párok több mint felének csak egy gyermeke van és ezen változtatni kell - jelentette ki Darija Kisić Vranjéban, a Család, mindenki bástyája elnevezésű projekt eredményeinek bemutatásán.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.

Az egekbe szökött a malachús ára

Élősúlyban öt-hatszáz dinár, a hentesüzletekben a felpucolt malachús kilogrammja 900, de helyenként akár már az ezer dinárt is elkérik érte.