Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Sofőrhiány van Szerbiában

2021.10.25
20:46
2021.10.25
21:54
Forrás
Pannon RTV
Egyre nagyobb gondot okoz a világban és Szerbiában is a sofőrhiány. A szakértők szerint az egyik probléma, hogy minden harmadik sofőr hamarosan eléri a nyugdíjkorhatárt és gondok lehetnek az utánpótlással.

Azok, akik nap mint nap autóikkal járják a vajdasági közutakat, szinte minden percben találkoznak egy-egy elhaladó kamionnal. Ki gondolná, hogy nálunk Szerbiában is vannak gondok, ami a hivatásos sofőrök számát illeti. Az illetékesek szerint az országban mintegy 6 ezer sofőr hiányzik. A fiatalok inkább választanak más foglalkozást, vagy külföldön próbálnak szerencsét. Slavoljub Jevtić, a Szállítmányozók és Logisztikai Szolgáltatók Szövetségének elnöke a szerb köztévé délelőtti műsorában kiemelte, hogy három kategóriában hiányoznak a sofőrök.

„Az elsők a nemzetközi fuvarozók, akik a leginkább hiányoznak, a második kategóriába azok a járművezetők tartoznak, akik csak belföldön fuvaroznak, a harmadikba pedig azok a sofőrök, akik a nagyvárosok áruellátásán dolgoznak. Elvileg nagy gondot jelent minden olyan cégnek, amely akár fuvarszervezéssel, akár szállítmányozással foglalkozik. Fuvarozási vagy járművezetői cégekkel működnek együtt, hogy megfelelő számú sofőrt biztosítsanak, amelyre jelenleg itt szükség van. ”

Pannon RTV

Stábunk, hogy feltérképezze a vajdasági helyzetet, Zentára látogatott egy fuvarozócéghez. Gubik Tibor tulajdonos elmondta, hogy náluk nincs sofőrhiány. A cégben 12 kamion van 12 sofőrrel. Kiemelte: itthon is kielégítőek a fizetések, ami viszont a külföldi szállítmányozások alkalmával a legnagyobb gondot okozza, az továbbra is várakozás és a kilométeres sorok a határon.

Illusztráció Pannon RTV

A csantavéri Gebi takarmány-feldolgozóban 36 sofőr, 42 teherautóval látja el az árufuvarozást. Zserai Zsolt, pénzügyi igazgató elmondta, hogy cégen belül nem tapasztalnak sofőrhiányt. Kiemelte: ennek egyik alapfeltétele az volt, hogy már mintegy 10 évvel ezelőtt a cégvezetésben elkezdtek azon dolgozni, hogy ne is merüljenek fel ilyen problémák. Kiemelten fontos a bérezés, de a munkafeltételek is. Például az a sofőr, aki Vajdaságban fuvarozik egyedül utazik, de egy dél-szerbiai útra már négykezesben, azaz ketten indulnak útra.

„Meg kell adni a feltételeket ezeknek az embereknek, olyan feltételeket, hogy a cég, tehát a munka mellett normális családi életet is tudjanak élni. Ez abból áll, hogy nem dolgoztathatunk a 21. században egy személyt 400 munkaórával. Meg kell, hogy legyen neki az a 220-230 munkaórája normál esetben, ha teherautó sofőrről beszélünk. Ha pedig egy gyári alkalmazottról, aki például a  gyártósorokon dolgozik, akkor havi szinten 180-190 munkaóráról. Ez mellé kellenek a jó munkafeltételek is.”

 

Pannon RTV

Gandis Csaba 13 éve kamionsofőr. Szerinte a kamionozás nem csak szakma, hanem egy életforma is. Külföldön eddig még nem fuvarozott, mert elégedett az itthoni és a cégen belüli feltételekkel.

„A fiatalokat nem vonzza a szakma, elég kötetlen a munkaidőnk. Lehet, hogy ez a hátulütője a dolgoknak, hogy nem tudod kiszámítani, hogy mikor érsz haza. Ezt a családban is nehéz megoldani, de hát a fiataloknak még nehezebb. Nekem van elég időm a munka mellett is  a családra. Minden nap hazamegyek, minden nap otthon alszom. Ez egy nagy előny.”

Pannon RTV

A fiatalok kamionsofőrök helyzetét az is nehezíti, hogy a megfelelő kategória megszerzése után nem ülhetnek egyből a volán mögé, arról nem is beszélve, hogy ha valaki profi sofőr szeretne lenni, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlni.

Rózsa István, gépjárművezető-oktató: „Maga a vizsga körülbelül 120 ezer dinár, és akkor még van a profi járművezetői képesítés, amire egész Európában külön program van. Erre még a közlekedésbiztonsági ügynökség bevezetett országos szinten egy képesítést, aminek  az ára további 144 ezer dinár. Tehát, sokkal többe kerül mint a járművezetői jogosítvány megszerzése, mert azzal csak egy jogosítványt szerzett és vagy kap vele munkát vagy nem. Más országokban is sokba kerül mire az emberből hivatásos sofőr lesz. Például Magyarországon is 2000 euró felett van, tudomásom szerint Németországban 5000-6000 euró. Itt azonban a fizetéseket is figyelembe kell venni. Mondjuk egy sofőr ha elkezd dolgozni, ezt az összeget aránylag rövid idő alatt meg tudja keresni.”

A gépjárművezető-oktató kiemelte, hogy azoknak, akik befejezték a középiskolákban a 3 éves közlekedési szakot, nem kell kifizetniük a plusz 144 ezer dinárt. Jelenleg, a nehéz tehergépjárművek esetében 21 év az alsó korhatár, ez alatt nem vehetnek részt az oktatásban a fiatalok. Ez a vizsga ugyan drága, de az illetékesek szerint a kategória megszerzése egyenes út a biztos munkához és a versenyképes bérezéshez.

sofőr
sofőrhiány
teherszállító

Most

00:06

Európa-liga-döntő - az Eintracht Frankfurt nyert

Európa Liga mindig is a Bajnokok Ligája mostohatestvére volt, idén kicsit futballromantikusra sikerült a döntő párosítása, ugyanis két nagy múltú, de nemzetközi szinten kevésbé sikeres klub jutott el az aranycsatáig.
22:35

Szerelmek szerelme

A Zentai Magyar Kamaraszínház színészeinek előadásában mutatták be Mészáros Anikó Szerelmek szerelme című darabját.

Népszerű