Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

„Stratégiai jelentőségű a Rábé-Kübekháza határátkelőhely megnyitása”

2019-10-22
17:10
2019-10-22
17:39
Forrás
Pannon RTV
Sikeresen befejeződött a Kübekháza-Rábé átkelő felé vezető közút fejlesztése nevű projekt.

Újvidéki zárókonferenciát tartottak a Magyarország és Szerbia közötti határon átnyúló együttműködés alkalmából, a több mint 5 és fél millió euró értékben megvalósított határátkelőhely kiépítése és a hozzá tartozó közműfejlesztések befejezése kapcsán. Egyúttal további fejlesztéseket helyeztek kilátásba.

A projekt utolsó szakaszában nemrég nyílt meg egy új határátkelőhely Magyarország és Szerbia között annak érdekében, hogy megkönnyítse a helyi lakosok életét és ösztönözze a Szerbia, Magyarország és Románia határán elhelyezkedő települések gazdasági fejlődését. Ognjen Bjelić, tartományi régiófejlesztési titkár rámutatott arra, hogy ez csak egyike a Magyarország-Szerbia határon átnyúló együttműködés öt stratégiai projektjének, négy pedig még folyamatban van.

Ognjen Bjelić, tartományi régiófejlesztési titkár: „Ez a Baja-Bezdán csatorna újraélesztése, van még egy projekt, mégpedig a Szabadka-Baja vasútvonal projektdokumentációjának kidolgozása, ezenkívül egy szennyvíztisztító-rendszer kiépítése Magyarkanizsa Községben, és a Colourful Cooperation nevű projekt, amelybe beletartozik a már kiépített mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központ és Szerbiában épülő palicsi Magyar Művelődési központ.”

Stratégiai jelentősége van a Kübekháza-Rábé határátkelőhely egy héttel ezelőtti megnyitásának - emelte ki Halász János, az Interreg-IPA, Magyarország-Szerbia közös titkárságának tokárhelyettese.

Halász János, titkárhelyettes, Interreg-IPA, Magyarország-Szerbia közös titkársága: „A projekt része volt több mint 2 kilométer új út elkészítése és közel egy kilométer további útrekonstrukció, amely lehetővé tette, hogy az utak találkozzanak a határon, és így a határátkelőt megvalósítsák.”

A szerb-román-magyar hármashatár mentén ez egy kiemelt jelentőségű átkelő, mert a két szomszédos település, Rábé és Kübekháza között korábban csak nagy kerülővel lehetett közlekedni - hangzott el az újvidéki zárókonferencián. Ez elősegíti a diákok és a munkavállalók közlekedését is, valamint a határ menti áruforgalmat a két ország között.

Rábé-Kübekháza határátkelő
Magyarország
Szerbia
Ognjen Bjelić
Halász János
Interreg-IPA projekt
Újvidék

Most

12:35

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit szexuális erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.
12:13, Frissítve: 12:19

Vučić: Koszovó nem lehet az UNESCO tagja

Koszovó nem lehet tagja az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az UNESCO párizsi konferenciáján.

Népszerű

mentőautó

Halálos baleset Zentán

Halálos baleset történt ma délelőtt Zentán - írja a Magyar Szó. Egy elektromos kerékpárral közlekedő 70 éves ember vesztette életét.