Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

„Stratégiai jelentőségű a Rábé-Kübekháza határátkelőhely megnyitása”

2019-10-22
17:10
2019-10-22
17:39
Forrás
Pannon RTV
Sikeresen befejeződött a Kübekháza-Rábé átkelő felé vezető közút fejlesztése nevű projekt.

Újvidéki zárókonferenciát tartottak a Magyarország és Szerbia közötti határon átnyúló együttműködés alkalmából, a több mint 5 és fél millió euró értékben megvalósított határátkelőhely kiépítése és a hozzá tartozó közműfejlesztések befejezése kapcsán. Egyúttal további fejlesztéseket helyeztek kilátásba.

A projekt utolsó szakaszában nemrég nyílt meg egy új határátkelőhely Magyarország és Szerbia között annak érdekében, hogy megkönnyítse a helyi lakosok életét és ösztönözze a Szerbia, Magyarország és Románia határán elhelyezkedő települések gazdasági fejlődését. Ognjen Bjelić, tartományi régiófejlesztési titkár rámutatott arra, hogy ez csak egyike a Magyarország-Szerbia határon átnyúló együttműködés öt stratégiai projektjének, négy pedig még folyamatban van.

Ognjen Bjelić, tartományi régiófejlesztési titkár: „Ez a Baja-Bezdán csatorna újraélesztése, van még egy projekt, mégpedig a Szabadka-Baja vasútvonal projektdokumentációjának kidolgozása, ezenkívül egy szennyvíztisztító-rendszer kiépítése Magyarkanizsa Községben, és a Colourful Cooperation nevű projekt, amelybe beletartozik a már kiépített mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központ és Szerbiában épülő palicsi Magyar Művelődési központ.”

Stratégiai jelentősége van a Kübekháza-Rábé határátkelőhely egy héttel ezelőtti megnyitásának - emelte ki Halász János, az Interreg-IPA, Magyarország-Szerbia közös titkárságának tokárhelyettese.

Halász János, titkárhelyettes, Interreg-IPA, Magyarország-Szerbia közös titkársága: „A projekt része volt több mint 2 kilométer új út elkészítése és közel egy kilométer további útrekonstrukció, amely lehetővé tette, hogy az utak találkozzanak a határon, és így a határátkelőt megvalósítsák.”

A szerb-román-magyar hármashatár mentén ez egy kiemelt jelentőségű átkelő, mert a két szomszédos település, Rábé és Kübekháza között korábban csak nagy kerülővel lehetett közlekedni - hangzott el az újvidéki zárókonferencián. Ez elősegíti a diákok és a munkavállalók közlekedését is, valamint a határ menti áruforgalmat a két ország között.

Rábé-Kübekháza határátkelő
Magyarország
Ognjen Bjelić
Halász János
Interreg-IPA projekt
Újvidék

Most

20:17, Frissítve: 20:27

6:1-re nyert a topolyai TSC

A Szerbiai Szuperliga 27. fordulójának első vasárnapi mérkőzésén 6:1-re nyert a topolyai TSC a Javor ellen.
17:51

Szlovéniában nincs járvány

Szlovéniában harmadik napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet, és ötödik napja senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.