Ugrás a tartalomra

Új szabályokat vezet be Görögország - a turistákat is érintik

2024.02.29
21:02
2024.02.29
21:16
Forrás
Pannon RTV
Ettől az idénytől már egyetlen strandot sem sajátíthatnak ki a bárok és a napágykölcsönzők.

Az ötlet a helyiektől származik, akik szerint a tengerpart közkincs, ezért azok számára is elérhetővé kell tenni, akik nem akarnak bérlésért fizetni, vagy szívesebben napoznak a saját törölközőjükön. Egyebek mellett erről is nyilatkozott stábunknak Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatója.

Ha a nyaralási idényről beszélünk, mire számíthatunk? Változnak-e a trendek, drágábbak lesznek-e a nyaralások? Arról lehet hallani, hogy drágulni fognak.

„Sajnos a globális helyzet olyan, hogy két háború is dúl, és ez globális inflációhoz vezetett. Az áremelkedések természetesen az utazási csomagok alakulására is kihatnak. Tanúi vagyunk annak, hogy minden drágább lett körülöttünk. Nem várhatjuk el azt, hogy az utazási irodák szolgáltatásai, tehát a szállodák, a fuvarozók szolgáltatásai ne alkalmazkodjanak ehhez. Tehát igen, drágulni fog az utazás. Az, hogy mennyivel lesz magasabb az ár, az úti céltól, a közlekedési formától és a szállás minőségétől is függ. A tavalyi évhez képest idén 10 és 20 százalék közötti áremelkedéssel kell számolnunk. A legalacsonyabb áremelkedés a magánszálláshelyek, apartmanszállások esetében lesz tapasztalható, mindenekelőtt Görögországban, Bulgáriában és Montenegróban. A szállodák esetében ugyanezeken a helyeken 20 százalékos drágulásra kell számítani. Sajnos erre nem tudunk hatni. Mindezek ellenére az első adatok azt mutatják, hogy jelenleg 7 százalékkal magasabb a foglalások száma, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában volt. Tehát egy sikeres nyaralási szezonra számíthatunk” - nyilatkozta Aleksandar Seničić.

Az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatója elmondta, Görögország továbbra is az az úti cél, ahová idén is több mint egymillió szerbiai turista fog utazni.

Ami az új szabályokat illeti, van néhány újdonság. Görögországban új, megemelt idegenforgalmi adót vezettek be a szálláshelyeken. Ezek eddig is léteztek. Voltak médiumok, amelyek másképp számoltak be erről. Tehát az idegenforgalmi adó eddig is létezett, most emeltek rajta, és az ebből befolyt összeget a tavalyi árvíz sújtotta legveszélyeztetettebb területekre juttatják el. Példának okáért, idegenforgalmi adóként eddig egy szálláshely esetében 50 centet kellett naponta kifizetni. Egy család 10 napra 5 euró idegenforgalmi adót fizetett. Idén pedig 10 napra 15 eurót kell fizetnie. Tehát drasztikus, 300 százalékos emelésről van szó. De ezek kis összegek, és nem befolyásolják az emberek döntését, hogy ezeken a szálláshelyeken maradjanak. A szállodák esetében 2-től 5 csillagos besorolástól függően szobánként, egységenként 3 és 10 euró közötti összeget kell kifizetni. Ha valaki egy 3 csillagos szállodában száll meg, akkor 10 napra 50 euró idegenforgalmi adót kell kifizetnie. Tehát nem olyan nagy összegekről van szó, mint amilyeneket a médiában emlegettek. A másik újdonság Görögországban a civil társadalom kezdeményezéséből ered, mégpedig, hogy Görögország minden strandját elérhetővé kell tenni azok számára is, akik nem akarnak napozóágyat bérelni. Tehát, hogy az emberek törölközőkkel is le tudjanak menni a strandra és élvezzék a tengert, mivel a tenger közjónak számít. A kezdeményezést elfogadták, és ettől az évtől kezdve Görögország minden strandjának csak a felét foglalhatják el a bérelhető napozóágyak. A strandok másik fele azok számára lesz elérhető, akik élvezni akarják a tengert, de közben nem akarnak napozóágyat használni, vagy fizetni érte. Egyes területeken ennél is szigorúbb szabályokat vezettek be, ezeket ökológiai területeknek nevezték el, és itt a strandoknak csak 30 százalékát foglalhatják el a vendéglátó egységek.”

Azoknak, akik korán befizetnek egy utazásra, majd később meggondolják magukat, magas büntetéseket kell fizetniük.

„Az előfoglalásnak vannak előnyei, elsősorban a nagy kedvezmény, amit akkor kapunk, ha hónapokkal az utazás kezdete előtt befizetjük az összeget. Ha például októberben vagy novemberben fizetünk be egy nyaralásra, akár több mint 50 százalékos kedvezményben is részesülhetünk. Ez egyrészt nagy előny, másrészt egy ilyen nagy előny természetesen kockázatot is hordoz magában bármilyen előre nem látható körülmény esetén. Ha szeretnénk lemondani a foglalást, a kifizetendő büntetés a legtöbb esetben a 100 százalékos összeg, tehát nem kapjuk vissza a pénzünket. Ennek megelőzése érdekében a legegyszerűbb megoldás útlemondási biztosítást kötni, amelyet utazási irodánál és a biztosítónál is be lehet fizetni. Konkrétan a DDOR Novi Sad biztosító társaságnál lehet ilyen biztosítást kötni, és biztos vagyok benne, hogy bármelyik utazási irodánál is lehet további biztosítást kötni annak érdekében, hogy betegség, halálesetetek, vagy más előre nem látható körülmény esetén megvédjük a pénzünket és visszakapjuk a nagyobb részét. Abban az esetben, ha azért mondunk le egy utazást, mert más utazást szeretnénk befizetni, akkor már más a helyzet. A biztosítók ezt nem fedezik. Azt tanácsolom mindenkinek, aki utazást akar befizetni, hogy előtte alaposan érdeklődjenek körbe, és ne kössenek olyan utazási szerződéseket, amelyek valamilyen káros következményekkel járhatnak. Az utazási szerződés megkötésekor fontos, hogy legyen egy példány a szerződésből, és utazási garancia biztosítás arra az esetre, ha az adott utazási iroda megszüntetné munkáját. Ezzel a dokumentummal kérheti a pénzének a visszatérítését a biztosítónál.”

Lezajlott a 45. Turisztikai Vásár Belgrádban. A tapasztalatok jók, lehetnének jobbak is - mondta Aleksandar Seničić.

„Az idei vásáron közel negyven ország emberei fordultak meg, több száz kiállító volt jelen. Érdekes volt, jól látogatott, főleg a csütörtöki első üzleti nap, amely a legnagyobb rendben zajlott le. Idén Görögország volt a belgrádi vásár partnerországa. Sok görögországi kollégánk volt jelen, de más, számunkra fontos országok is képviseltették magukat, Törökország, Tunézia, Egyiptom, Bulgária, Montenegró egy óriási standdal. Tehát bemutatkozott az összes ország, ahová a szerbiai turisták nagy számban utaznak. A négyes csarnokban a hazai turizmus egy fantasztikus kínálatát láthattuk. A Szerbiai Idegenforgalmi Szervezet, a Vajdasági Turisztikai Szervezet, a Belgrádi Turisztikai Szervezet rendkívül érdekes módon mutatkozott be, és a többi helyi, kisebb turisztikai szervezet is. Különféle bemutatókkal igyekeztek a látogatóknak és a vásáron dolgozóknak, nekünk, a profiknak közelebb hozni az úti célokat. Kedvet adni ahhoz, hogy az év folyamán ellátogassunk hozzájuk. Ki kell emelni, hogy idén sajnos nem túl sok utazási iroda vett részt a vásáron. Ennek okait a változó gondolkodásmódban és az üzletvitelben kell keresni. Az egyéni értékesítést leváltja az online értékesítés, sokat fektetnek olyan rendszerekbe, amelyek lehetővé teszik, hogy az utazóknak ne kelljen személyesen elmenniük az utazási irodákba. Remélem, hogy a következő években sikerül túllendülni ezeken a problémákon, és ismét jelentős számban vesznek majd részt az utazási irodák a vásáron.”

turizmus
Görögország
Közügyek
Aleksandar Seničić

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.