Ugrás a tartalomra

Újraindul a kereskedelmi célú vadászat a szabadkai erdőkben

2023.11.20
21:27
Forrás
021.rs
Jövő évtől újra megindul a híres homoki muflonok kereskedelmi vadászata az értékes trófeájú dámszarvasairól és muflonjairól ismert szabadkai erdők vadászterületen, nyilatkozta Kókai Roland, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatója.

Emlékeztetett arra, hogy a 2015-től 2022-ig tartó migránsválság idején a vadászterület bekerített része, ahol a két fő faj tenyészállománya él, napi zaklatásnak volt kitéve. A vadászterület elkerített részéből több dámszarvas és muflon szökött ki, ezért döntöttek úgy, hogy genetikailag szelektált egyedeket importálnak, elsősorban Csehországból és Szlovákiából. Mindkét faj egyedeinek betelepítésével a dámszarvas és a muflon állománya helyreállt, és visszaállt a 2015-ös szintre - mondta Kókai. Hozzátette: a szabadkai erdő vadászterületén a muflon tenyészállománya több mint 140 egyed, a dámszarvasé pedig 100 körüli.

A vadászterületek bekerített részének összterülete 517 hektár, a külső kerítés hossza 9,7 km volt. A vadászterület bekerített része mostanra 764 hektárra nőtt, és új 5 km-es külső kerítés épült és 4 km-t helyreállítottak. Jövőre hátra van a külső kerítés 2 km rekonstrukciója, amivel a teljes külső kerítés ismét működőképessé válna.

Összesen mintegy 100 ezer eurót fordítottak a 2020-tól kezdődő időszakban az anyaállomány importból történő beszerzésére, valamint a meglévő kerítések rekonstrukciójára és új kerítések építésére mintegy 20 millió dinár értékben.

vadászat
Kókai Roland

Most

19:45

Orbán Viktor Andrej Babissal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke megbeszélést folytatott Andrej Babissal, Csehország korábbi miniszterelnökével, a cseh ANO párt elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
17:22, Frissítve: 18:47

A hajdújárási Lurkóházban járt a Mikulás

Az Old Bikers Vajdasági Motorosklub tagjai ismét megajándékozták a hajdújárási Lurkóház kis védenceit. Idén 23 gyermek örülhetett a karácsonyi csomagoknak. A kicsik minden évben készülnek a Mikulások érkezésére, ez idén sem volt másként.

Népszerű