Ugrás a tartalomra

Blokád alatt az észak-koszovói Banjska falu

2023.09.25
21:26
2023.09.26
07:37
Forrás
Szerbiai RTV
Blokád alatt a falu egy nappal azután, hogy szerbek egy csoportja megpróbált lezárni egy utat a településen, és fegyveres összetűzés tört ki, amelyben 3 támadó és a koszovói rendőrség 1 tagja meghalt.

A rendőrségi ellenőrzőpontot a Kosovska Mitrovica-Leposavić autópálya irányából még közelebb helyezték a faluhoz. Csak sürgős egészségügyi esetekben engedik át az embereket. Mintegy 10 rendőr állomásozik az új ponton, páncélozott járművekkel. A rendőrség, az illetékesek kijelentései szerint, továbbra is folytatja az átfésülést a településen, azok után, akikről azt állítják, hogy megtámadták őket.

Naim Abazi koszovói ügyész közölte, még 1 holttestet találtak, amellyel az áldozatok száma, a megölt rendőrrel együtt 5-re nőtt. A biztonsági helyzet továbbra is feszült - állítja a pristinai rendőrség.

A Jarinje és Brnjak átkelőkön csak Koszovó területéről lehet kilépni, a belépés tilos Közép-Szerbiából. Nincs információ arról, hogy mikor nyitják meg az átjárókat. Koszovóra csak a Merdare adminisztratív átkelőn lehet belépni.

Banjska
Koszovó
lövöldözés
rendőrség
támadó

Most

14:01, Frissítve: 14:07

Erős emberek versenyeztek Magyarkanizsán

Minden erejükre szükségük volt azoknak a résztvevőknek, akik indultak a II. Karácsonyi Kupa elnevezésű felhúzó versenyen. Ez az erőemelés harmadik gyakorlata és kétségtelenül a legnehezebb. A legtöbb résztvevőnek sikerült rekordot döntenie.
13:30, Frissítve: 13:38

Átérezni a Himnusz és a Szózat lelkületét

25. alkalommal szervezte meg az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a Himnusz és Szózat szavalóversenyt. A megmérettetésnek a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont.
13:22

Egységes fordítások Vajdaságban

Ezzel a címmel tartott fordítástudományi konferenciát a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az előadók személyes tapasztalatokat osztottak meg egymással, valamint a vajdasági fordítástudomány aktuális kérdéseit is megvitatták.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.