Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Brutális erőszak az iskolában - Új intézkedések várhatóak?

2022.11.28
21:51
2022.11.28
21:59
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá vált az erőszak az iskolákban. Ezek az események nemcsak a diákokat, hanem a tanárokat is érintik. Szerbiában az utóbbi időkben több iskolai erőszakkal kapcsolatos cselekmény is napvilágot látott.

Szabadkán egy nyolcadikos fiú lett egy brutális támadás áldozata a Sonja Marinković Általános Iskolában. A diákot többen fizikailag annyira bántalmazták, olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy el kellett távolítani a lépét, míg a dél-szerbiai Trstenik településen egy középiskolai tanárt zaklattak a diákjai, az incidenst ráadásul élőben közvetítették az interneten. A szabadkai Majsai Úti Általános Iskola minden dolgozója igyekszik megakadályozni az ehhez hasonló történéseket. Az iskolai erőszak esetében azonban a diákok és a tanárok mellett fontos szerepe van a pszichológusnak és a szülőknek is.

A nyolcadik osztályos Fodor Szabinát már alsós korában érték főként verbális támadások. Máig nem tudja miért, de kiközösítették az osztálytársai, és nem is mert szólni erről sem a tanároknak, sem a szüleinek. Elmondása szerint a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában nem gyakoriak az ilyen esetek. Mindenkinek azt ajánlja, hogy már az első pillanatban szóljon bátran az osztályfőnökének vagy bármelyik tanárnak.

Az iskolai erőszakban manapság már nagy szerepe van a mobiltelefon- és internethasználatnak is. Jó példa erre a Trstenikben történt eset. A helyi Műszaki Iskolában három hetedikes tanuló kihúzta egy angoltanárnő alól a széket, és mindezt le is videózták, amit élőben közvetítettek az Instagramon. Végül az ottani tantestület úgy döntött, hogy kidobja az intézményből a tanulókat. A digitális eszközök és az internet tudatos használatára folyamatosan fel kell hívni a tanulók figyelmét – mondta Miskolci Nyilas Izabella biológiatanár. Kiemelte, hogy a Majsai Úti Általános Iskola házirendjében is szabályozva van a mobiltelefon-használat.

Az iskolai erőszaknak azon kívül, hogy egyszer és többször is el lehet követni, számos formája van. Ezek a fizikai, a pszichikai, a szociális, a szexuális és a digitális erőszak.

Az erőszakos magatartás esetében pedig három szintet különböztethetünk meg.

Az első szint esetében az erőszakosan viselkedő tanuló osztályfőnöke a gyermek szüleivel közösen foganatosít megerősített nevelőintézkedéseket. A második szinten az osztályfőnök és a szülő mellett a munkába bekapcsolódik az iskola pedagógusi-pszichológusi szakszolgálata is, míg a harmadik, legsúlyosabb szint esetében bevonják az úgynevezett külső védelmi hálót is. Ez lehet az oktatási minisztérium, a gyámhatóság, az egészségügyi szervek vagy akár a rendőrség. De a definíciók mellett vajon mik azok a gyakorlati tanácsok, amelyek segítségére lehetnek az iskolai erőszakot elszenvedőknek? Mi a teendő, ha egy diákot bántalmaznak? Erre Török Róbert iskolapszichológus válaszolt.

A büntetések mértéke világosan meg van határozva az iskolai erőszak esetében, viszont sokkal fontosabb a megelőzést hangsúlyozni – hívta fel a figyelmet Branko Ružić. A szerb oktatási miniszter szerint a megelőzéssel kapcsolatos intézkedéseket be kell tartaniuk az oktatási intézményeknek. Általában, ha valami baj van, akkor munkacsoportot alakítanak, most azonban nem ez a helyzet, van egy rendszer, amelyet meg kell erősíteni – hangsúlyozta. A szabadkai Sonja Marinković Általános Iskolában történt bántalmazás miatti kálváriának sincs még vége. A fiú apja kijelentette, be akarja perelni a diákokat, a szüleiket és az iskolát is. Az oktatási miniszter erre reagálva azt mondta, az erőszak bármilyen formáját azonnal jelenteni kell.

Kedden tárgyalnak majd az iskolai erőszakkal kapcsolatos lehetséges új intézkedések bevezetéséről – tette hozzá Ružić. A büntetések mértéke is eltérő. A diákok kaphatnak osztályfőnöki, vagy osztálytanácsi megrovót, indulhat ellenük fegyelmi eljárás, kiróható továbbá igazgatói vagy tantestületi megrovó, de humanitárius munka végzésére is kötelezhető a tanuló. A legsúlyosabb büntetés pedig továbbra is az eltanácsolás az iskolából.

iskolai erőszak
erőszak
agresszió
tanterem
Sonja Marinković Általános Iskola
Majsai Úti Általános Iskola
Szabadka
Trstenik

Most

08:49

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.

Népszerű