Ugrás a tartalomra

Égen-földön keresik az eltűnt szerbiai kislányt

2024.04.03
20:17
2024.04.04
10:31
Forrás
Pannon RTV
Kilencedik napja keresik az eltűnt Danka Ilićet. A kétéves kislány ügye az egész országot foglalkoztatja. Mindenki találgat, hol lehet, elveszett vagy elrabolták. És téma az is, vajon vigyázunk-e eléggé a gyermekeinkre.

A Közügyek összefoglalójában megmutatjuk, milyen veszélyek fenyegetik a kicsiket, és mit tehetünk annak érdekében, hogy minél nagyobb biztonságban tudjuk őket.

Egy sötétben készült, nehezen kivehető videót nézegeti napok óta mindenki, aki követi a kis Danka körüli eseményeket. A felvételt egy Bécsben élő szerb állampolgár készítette. Két nő látható rajta nagy utazótáskákkal, és egy kislány, aki valóban nagyon hasonlít Dankára. Hogy tényleg ő van-e a videón, nem erősítették meg hivatalosan, a helyzetről azonban gyorsan értesítették az osztrák hatóságokat, akik most szintén nagy erőkkel keresik az eltűnt szerbiai kislányt, és a felvételen látható nőket. Egyelőre azonban semmilyen fejleményről nem számoltak be.

A videón szereplő kislány nyugodtnak tűnik, nem sír, nem kiabál az anyja után, nem próbál elszökni. Emiatt sokan nem is hisznek benne, hogy Danka az. A klinikai pszichológus szerint azonban az ilyen kicsi gyerekek gyorsan adaptálódnak az új környezethez, és mivel a felvétel hat nappal az eltűnést követően készülhetett, könnyen megeshet, hogy a kislány már megbarátkozott a vele lévő idegenekkel.

A gyermek normálisan, életkorának megfelelően viselkedik, mint minden más gyerek. Egy nagyon fontos szempont, amit érdemes hangsúlyoznunk, hogy a gyerekek nagyon gyorsan alkalmazkodnak az új emberekhez, körülményekhez, és két-három nap után már teljesen normális viselkedést mutathat, amennyiben ő tényleg Danka - nyilatkozta Dušan Vuković Klinikai pszichológus és igazságügyi szakértő.

Minden, ami a kétéves kislány eltűnése körül zajlik, szokatlan – véli Ibro Ibrahimović az Embercsempészet Elleni Iroda munkatársa. Szerinte ugyanis nem reális, hogy egy ilyen korú gyerek ilyen messzire menjen és nyomtalanul eltűnjön. Hozzátette: az impulzív és nem tervezett emberrablás kizárható, ugyanis az ilyen cselekményeket mentális betegségben szenvedők követik el.

Az Amber Alert nevű rendszer hivatalos tájékoztató videójában szereplő eset szerencsés véget ér. A gyors reagálásnak és a lakosság bevonásának köszönhetően kézre kerítik az elkövetőt, a kislány pedig sértetlenül visszakerül a családjához. Danka esetében is ezt a forgatókönyvet vártuk. A hivatalos nemzetközi adatok szerint ugyanis az Amber Alerttel keresett gyerekek 95 százalékát 3 napon belül megtalálják. Danka esetében azonban a kilencedik napnál tartunk, és továbbra sem tudni, hol a kislány. Sőt, továbbra sem tisztázott az egyik legfontosabb kérdés: hogy elveszett vagy elrabolták.

A kétéves kislány eltűnése minden szülőt megrázott. Mindannyian belegondoltunk: mi mit tennénk, ha gyermekünknek egy óvatlan pillanatban nyoma veszne.

Már több mint húsz éve annak, hogy Molnár Andrea hároméves gyereke egyik pillanatról a másikra eltűnt, de még most is nehéz szívvel gondol vissza azokra a percekre. Olivér szerencsére előkerült, sértetlenül, jókedvűen.

A legfontosabb persze a megelőzés, melynek fontos része, hogy megtanítsunk a gyerekeknek néhány fontos szabályt. A szabadkai származású Ralić Eleonóra Belgrádban él, és három gyereket nevel. Komoly kihívás ez, maximális koncentrációt igényel minden pillanatban.

Az is hasznos lehet, ha a gyereknek megtanítunk egy családi jelszót, amire rákérdezhet az idegennél, ha az megpróbálja elcsalni. Fontos az is, hogy a gyerekek szóljanak a szülőnek, amint valami gyanúsat látnak, például idegen embereket, autókat körözni a környéken. A babákat és kicsi gyerekeket ajánlott mindig becsatolni a babakocsiba, nehogy valaki váratlanul kiemelje őket. A babakocsira pedig mindig figyelni kell, nem szabad a bolt előtt hagyni, amíg „éppen csak beugrunk”, vagy kitolni a kávézó teraszára, hogy a friss levegőn aludjon a kicsi. Fokozottan ügyelni kell a biztonságra a bevásárlóközpontokban, a piacokon, az autópályák melletti parkolókban, a benzinkutakon, a turistalátványosságok környékén, a busz- és vasúti pályaudvarokon.

Szerbiában évente 1300-1500 gyerek eltűnését jelentik be, túlnyomó többségük, mint ahogy azt a nemzetközi tapasztalat is mutatja, rövid időn belül előkerül. 30 százalékuk 24 órán belül meglesz, a következő 30 százalék egy héten, 35 százalék egy hónapon belül. A maradék 5 százalék azonban 90 napon túl sem kerül elő, őket tekintik igazán eltűnt személyeknek.

Magyarországi rendőrségi tájékoztatás szerint a legalább 90 napon át tartó eltűnés mögött sokszor egy válás utáni gyermek-elhelyezési vita áll, ahol az egyik szülő egy másik országba viszi gyermekét. Ez persze ugyanúgy bűncselekmény, de nem gyermekrablás vagy emberkereskedelem.

Az is fontos, hogy a rendőrség, országtól függetlenül, egyetlen eltűnt gyermek megtalálásáról sem mond le. Gondoljunk csak például a 2007-ben Portugáliában eltűnt brit kislány, Madeleine McCann ügyére, akit annak ellenére is keresnek, hogy amennyiben életben van, már bőven elérte a nagykorúságot.

eltűnt
kislány
Danka Ilić

Most

18:12, Frissítve: 18:17

Két nap alatt ezer kilométert repült egy mentett kis hattyú

Példa értékű összefogással és sikersztorival zárult a kis hattyú megmentése. A jeladóval ellátott kis hattyú a szabadon engedését követően egy hónapra, április 12-én útnak indult, a legfrissebb adatok alapján, jelenleg a Fekete-tengernél tartózkodik.
17:18, Frissítve: 19:33

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihat

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.

Népszerű