Ugrás a tartalomra

Mintegy 10 hektáros területet emésztettek fel a lángok a Fruška gorán

2024.02.08
16:18
2024.02.08
17:02
Forrás
Pannon RTV
Komoly tűz pusztított szerda este a hegyoldalon. A tűz megfékezésén félszáz önkéntes és egy tucat hivatásos tűzoltó dolgozott. A lángokat két órányi küzdelem után sikerült megfékezni.

Lángolt szerda este a Fruška gora, a lángok komoly pusztítást végeztek a hegyoldalon. Több mint 10 hektárnyi talajtakaró aljnövényzet égett le a belcsényi községben a Fruška gorán. A tűz valamikor 17 és 19 óra között lobbanhatott fel, eddig ismeretlen okoknál fogva a Rakovac környéki kertes házak közelében. A tűzoltók hamarosan a helyszínre érkeztek Újvidékről és még 8 közeli településről. A tüzet körül-belül két óra alatt oltották el.

A riasztás után az újvidéki tűzoltók négy járművel azonnal a helyszínre vonultak. A belcsényi tűzoltók akkor már megkezdték a tűz oltását, majd hamarosan még 53 önkéntes tűzoltó csatlakozott hozzájuk 7 tűzoltójárművel. A nehezen megközelíthető terep hátráltatta a tűzoltók munkáját, sőt a felerősödő szél miatt a tűz szinte minden irányba gyorsan terjedt.

Igor Adam, parancsnok, tűzoltó- és mentő záslóalj, Újvidék: „Mintegy 10 hektárnyi terület égett. Ami veszélyessé tette a helyzetet, az a tűz terjedése. A tűz fékezhetetlenül több irányba terjedt. Amit mi elsőként megtettünk, mint ahogy mindig is, megakadályoztuk a tűz terjedését a kertes házak és lakóházak felé, amelyek a tűz közelében voltak, hogy ne legyen természetesen anyagi kár és a polgárok se legyenek veszélyeztetve. Ezt követően kezdtük meg a többi, különböző helyen elhelyezkedő gócpontok oltását. A tűz egy kicsit összetettnek bizonyult mert nem csak kizárólag felszíni volt. Természetesen találkozunk mi nap mint nap ehhez hasonló tűzzel, de az idő is különös volt, a szél, amely fújt vitte, terjesztette a tüzet több irányba is. Sikerült eloltanunk. A tüzet pontosan 21:10-kor oltottuk el.”

Igor Adam, az újvidéki tűzoltó- és mentő zászlóalj parancsnoka elmondta: vannak évek, amikor több tűzesetük akad a téli időszakban, mint nyáron. Ez annak köszönhető, hogy a legeltetők szándékosan felgyújtják az aljnövényzetet annak érdekében, hogy a friss fű hamarább kisarjadjon. Egyébként a Dél-Bácskai körzetben tavaly 2866 tűz eset volt, ebből 1458-at Újvidék Város területén történt.

Fruška gora
tűzeset

Most

18:56, Frissítve: 20:03

Fújták a harsonát a zentai diákok

Harsona szótól volt hangos a Petőfi Sándor Általános Iskola Zentán. Az intézmény harmadik osztályos tanulói adtak rövid koncertet Szögi István harsonaművész vezetésével.

Népszerű

Érkeznek a kék kukák

Megkezdte a szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló kék kukák szétosztását a Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat a Kér helyi közösség és a Harcosok sorakozója lakótelep egy részén.