Ugrás a tartalomra

Rendőrségi akció Koszovóban - a mitrovicai kórházba is behatoltak

2023.09.29
08:27
2023.09.29
16:04
Forrás
RTS
Újabb akcióba kezdtek a koszovói rendőrök a szerbek lakta vidékeken: Kosovska Mitrovica északi részén, Zvečanban és Zubin Potokban. Házkutatást tartanak egy lakóépületben és a mitrovicai kórházban is.

A koszovói rendőrök a szerbek lakta területeken házkutatást tartottak több magánépületben, egy étteremben és a mitrovicai kórházban is. Az egészségügyi intézmény igazgatója a helyi sajtónak azt mondta, a speciális egységek erőszakosan rontottak be az épületbe, ráijesztve a dolgozókra és a betegekre is. A hatóságok természetesen nem találtak semmit az egészségügyi intézményben - nyilatkozta Zlatan Elek. Sajtóinformációk szerint azonban a koszovói rendőrség lefoglalta több térfigyelő kamera felvételét.

A koszovói Szerb Lista képviselői az eset kapcsán úgy reagáltak, hogy a prištinai rendőrség tönkretette a mitrovicai kórházban lévő szobák egy részét, és akadályozták az egészségügyi dolgozók munkáját. A párt szerint egyértelmű, hogy Albin Kurti koszovói kormányfő arra használja fel a Banjskában történt eseményeket, hogy a szerbeket hibáztassa és folytassa a velük szembeni erőszakot.

A szerb kormány Koszovó-ügyi irodája is a Szerb Listához hasonló véleményen van. Közleményükben azt írják, hogy a koszovói speciális egységek túlzott erőfitogtatásának célja a szerbek megfélemlítése. Továbbá felhívták a figyelmet arra is, hogy a nemzetközi békefenntartó erők, azaz a KFOR és az EULEX sem lépett közbe, amikor az incidensek történtek.

Emlékeztetőül: a hétvégén Banjska faluban tört ki fegyveres összetűzés: egy albán rendőr és több szerb civil is életét vesztette. Az érintett területet több napon át lezárva tartotta a koszovói rendőrség, és jelentős mennyiségű fegyvert, valamint egyéb harcászati felszerelést foglalt le.

Koszovó
Kosovska Mitrovica
rendőrségi akció

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.