Ugrás a tartalomra

Szakemberek szerint a Dunába került műtrágya nem okozhat nagyobb szennyeződést

2024.01.06
17:55
Forrás
Pannon RTV
Egyesek súlyos ökológiai katasztrófától tartanak, miután 1000 tonna nitrogénalapú műtrágya süllyedt el a Dunán Palánka közelében.

Pénteken egy német teherhajó egy híd tartóoszlopának ütközött, majd ennek következtében az egyik műtrágyát szállító uszály elsüllyedt. Környezetvédelmi szakemberek szerint nincs miért aggódni, a folyóba került műtrágya ugyanis nem okozhat nagyobb szennyeződést - legalábbis az első mérések alapján. Az eset kivizsgálása folyamatban van.

A német teherhajó a Dunán haladva egy, a szerb-horvát határ közelében levő híd tartóoszlopának ütközött. Az eset során egy 1000 tonna nitrogénalapú műtrágyát szállító uszály süllyedt el a folyóban.

Vanja Petković, környezetvédelmi szakértő: „Bizonyos helyeken természetesen lesznek valamilyen következmények, de ami biztató az az, hogy a Duna valóban gyors folyású folyó, amely nagyobb sebességgel képes szétszórni, vagy kiszórni a műtrágyát, és ezáltal a következmények is kisebbek lesznek. Mindenesetre vannak módszerek, amelyeket ilyen eseteknél alkalmazni lehet, természetes módszerek a műtrágya eltávolítására a vízből.”

Szükség esetén például speciális szűrők segítségével elválasztható a műtrágya a víztől, vagy telepíteni lehet a helyszínre olyan növényeket, amelyek felfogják ezeket a tápanyagokat – mondta el a környezetvédelmi szakértő. Úgy gondolja, hogy az esetnek nem lesznek katasztrofális következményei. Hasonló véleményen van Dragan Povrenović, a Belgrádi Egyetem professzora is, aki szerint a folyó vízének minősége miatt egyelőre nem kell aggódnunk.

Dragan Povrenović, egyetemi tanár, Belgrádi Egyetem: „A Duna tehát felhígítja az egészet, nem lesz különösebb hatása, főleg ilyenkor, amikor hidegebb a víz, nem tud akkora biomassza kialakulni, ami felhasználná. Ugyanakkor még nem tudjuk milyen műtrágya került a vízbe. Ha NPK-műtrágyáról van szó, akkor kicsit rosszabb a helyzet, mert jelen van a foszfor, ami nélkülözhetetlen a biomassza kialakulásához. Ha csak karbamidról van szó, akkor kisebb a gondunk, még ha a nitrogén koncentrációja magasabb is. Egyelőre abban biztos vagyok, hogy a parton élőknek nem kell túlságosan aggódniuk a vízellátás miatt, sem magának a Duna vizének a minősége miatt.”

A palánkai illetékes közvállalat szerint a víz minősége kémiai és mikrobiológiai szempontból is megfelelő a dél-bácskai településen. A szerb Környezetvédelmi Minisztérium első elemzései azt mutatják, hogy Palánkánál nem változott meg a víz fizikai-vegyi összetétele. A víz minőségét pénteken 3 óránként ellenőrizték a szakemberek. A vizsgálat ugyanakkor folyatódni fog.

Duna
ökológiai katasztrófa
nitrogénalapú műtrágya
elsüllyed
uszály
teherhajó
híd
tartószlop
Palánka
német
környezetvédelem

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.