Ugrás a tartalomra
Tanjug/Eric Gaillard/Pool via AP

Újabb lefejezéses terrortámadás történt Franciaországban

2020-10-29
15:38
2020-10-30
08:22
Forrás
hirado.hu, euronews
Legalább három halottja és több sebesültje van annak a késes támadásnak, amely csütörtök reggel történt Nizzában. Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget

A tettest, aki még elfogásakor is „Allah akbart" kiáltozott és feltehetően iszlamista terrorista indítékkal ölt, letartóztatták a rendőrök. A Reuters hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva három halottról számolt be, és arról írt, hogy az áldozatok egyikét, egy nőt lefejezték. Az AFP francia hírügynökség kormányzati forrásokat idézve két halottról adott hírt. A támadás Nizza vegyes etnikumú negyedében történt, a Notre Dame bazilika közelében, ahol egy mecset és egy zsinagóga is található. A polgármester felhívta a figyelmet, hogy a támadás a muszlimok egyik legfontosabb ünnepén, a próféta születésnapján történt.

 Az elkövetőről a francia sajtóból az derült ki, hogy 20-25 éves, magát Brahimnak nevezi. Sem telefont, sem személyazonosító iratokat nem találtak nála.

Emmanuel Macron francia elnök a történtek miatt Nizzába utazott. Elítélte a három ember életét követelő nizzai késes támadást a dél-franciaországi városban. Országunkra iszlamista terrorista támadt rá - hangsúlyozta az elnök a nizzai Notre-Dame bazilikában elkövetett merényletre utalva, és Franciaország támogatásáról biztosította a katolikus közösséget. Az államfő ígéretet tett arra, hogy francia területen további katonákat vonultatnak fel az imahelyek - közöttük a templomok - védelmére.

Agyonlőtt a francia rendőrség az ország déli részén, az Avignonhoz közeli Montfavet-ban ma egy férfit, aki a hatóság tájékoztatása szerint lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán. A Europe 1 nevű francia rádiócsatorna értesülése szerint a férfi azt kiáltozta, hogy allahu akbar, Allah hatalmas.

Az incidensre csaknem két héttel Samuel Paty meggyilkolását követően került sor. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.

Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget a csütörtöki nizzai támadást követően – jelentette be Jean Castex francia miniszterelnök, hozzátéve, hogy a kormány határozott és könyörtelen választ ad a gyáva és barbár tettre. A hatályos szabályok szerint az intézkedés addig maradhat érvényben, amíg véget nem ér a válság. Ez a készültségi szint lehetővé teszi a rendkívüli erőforrások mobilizálását a közvetlen terrorfenyegetettség elhárítása érdekében. A kormányfő elmondta: péntek délelőtt összeül a védelmi tanács Emmanuel Macron francia elnök vezetésével.

terrortámadás
Franciaország
lefejezés

Most

10:31, Frissítve: 11:00

Koronavírusos Lewis Hamilton

A Forma–1 közleményben számolt be arról, hogy a világbajnok Lewis Hamilton elkapta a koronavírust. Ki kell hagynia a hétvégi Szahíri Nagydíjat.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.