Ugrás a tartalomra

Vigyázzon, kinek adja kölcsön az autóját!

2024.02.26
13:10
2024.02.26
16:42
Forrás
Pannon RTV
Súlyos közlekedésbiztonsági szabálysértés esetén a járművet olyan esetben is elkobozhatják, ha nem a tulajdonos vezeti.

A közlekedési rendőrség pénteken kezdte meg a közlekedésbiztonsági törvény új intézkedéseinek alkalmazását, vagyis a súlyos szabálysértést elkövetők járműveinek ideiglenes elkobzását. A szabadkai közlekedési rendőrség egyelőre még egyetlen járművet sem foglalt le. A mai sajtótájékoztatón arra figyelmeztették a járműtulajdonosokat, hogy óvatosak legyenek, kinek adják kölcsön autójukat, mert a járművet olyan esetben is elkobozhatják ideiglenesen, ha nem a tulajdonos vezeti.

Fontos kiemelni, hogy a gépjárművet csak ideiglenesen foglalják le, a szabálysértési vagy a bírósági eljárás lefolytatásáig. Ezután a bíróság dönt arról, hogy visszakapja-e a tulajdonos a járművet, vagy azt tartósan elkobozzák. Azoktól veszik el a gépjárműveket, akiket az elmúlt két évben súlyos közlekedésbiztonsági szabálysértés miatt legalább kétszer már elítéltek, és most egy újabb, harmadik súlyos szabálysértésen értek tetten.

Vladan Gajić alezredes, a szabadkai közlekedési rendőrség vezetője sajtótájékoztatón sorolta fel, melyek azok a súlyos szabálysértések, amelyek a jármű ideiglenes lefoglalásához vezethetnek.

„Ilyen az erőszakos vezetés, az 1,2 ezreléket meghaladó alkoholos befolyásoltság, alkoholszonda vagy drogteszt megtagadása, a megengedettnél 70 km/h-val nagyobb sebességgel való haladás településen belül, valamint a megengedettnél 80 km/h-val nagyobb sebességgel való haladás településen kívül.”

Ide tartozik még a 12 év alatti gyerek szállítása a vezetői ülésben, vagy olyan helyen, ami nem ülés, például a csomagtartóban. Súlyos szabálysértésnek számít még legalább két piros közlekedési lámpán való áthaladás 10 percen belül, járművezetés jogosítvány nélkül vagy tilalom alatt.

Szabadkán egyelőre nem foglaltak le egyetlen járművet sem, és a közlekedési rendőrség kimutatása szerint egyelőre kevés olyan sofőr van Észak-Bácskában, akire ez a veszély leselkedne.

„Ez nem egy olyan intézkedés lesz, amelyet nagyszámú járművezető ellen alkalmaznánk. A szabadkai rendőrkapitányság statisztikai adatai pedig azt mutatják, hogy itt csak egy kisebb számú sofőrről van szó, sőt, én arra számítok, hogy e jogszabályi rendelkezés alkalmazását követően, és annak tudatában, mi vár rájuk, egyre kevesebb felelőtlen járművezető lesz. Őszinte kívánságom pedig az, hogy ne is legyen egyetlen felelőtlen sofőr sem.”

Az illetékes arra is figyelmeztetett, hogy olyan esetben is elkobozhatják a járművet, ha a súlyos szabálysértés elkövetője más tulajdonában lévő autót vezet. Ezért óvatosságra intette a járműtulajdonosokat, hogy csak megbízható és felelősségteljes sofőrnek adják kölcsön gépjárművüket. Vladan Gajić azt is hozzátette, hogy az esetlegesen ideiglenesen lefoglalt járműveket megfelelő körülmények között tudják őrizni a szabadkai rendőrkapitányság parkolójában.

közlekedés
szabálysértés
elkobzás

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.