Ugrás a tartalomra

133 éve született Kosztolányi Dezső

2018.03.29
14:37
2018.03.29
17:04
Forrás
Pannon RTV
A magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakjára emlékeznek Szabadkán.

Az észak-bácskai író, költő és műfordító műveit irodalomtörténészek és kutatók idézték fel a Kosztolányi Napok keretében ma a Városi Könyvtárban.
Csütörtök reggel megkoszorúzták Varga Lakatos Gizella és Dévavári Zoltán a Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok kezdeményezőinek a sírjait.

A jubileumi 25. Kosztolányi Dezső Irodalmi Napok a már hagyományosnak számító tudományos tanácskozással folytatódott, amelyet Petkovics Márta, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja nyitott meg. A Szabadkai Városi Könyvtárban az irodalomtörténészek és kutatók Kosztolányi életét és műveit idézték fel.

Lovas Ildikó, író, szervezőbizottság tagja: „Az előadóink pedig olyan könyveket hoztak magukkal, amelyek most jelentek meg. Arany Zsuzsának a könyve Budapest után itt kerül először bemutatásra. Nagyon izgalmas. Kolozsy-Kiss Eszter Kosztolányi és a japán fordításokkal foglalkozó kötete. És dr. Gintli Tibornak Ady és Kosztolányinak a költészetével foglalkozó előadása. Ez önmagában izgalmas. Én úgy gondolom, hogy akár a máig nyúló irodalmi kérdéseket tud feszegetni.”

Az szabadkai íróköltő életét történelmi kontextusban vizsgálta a Kosztolányi Dezső élete című monográfiájában Arany Zsuzsanna, irodalmár. Mint mondta Kosztolányinak komoly kultusza van a hétköznapokban is és az irodalomtörténészek között is: „Olyan összetevőket is nézek, amiket korábban nem. Tehát Kosztolányi újságírói működése, a korszak politikai vetületei, eszmetörténeti vetületekkel. Lényegében végigmegyek az életén és történelmi kontextusban tárgyalom. Műveket nem elemzek külön, az a megszokott monográfia. Viszont a műveknek a keletkezési körülményeit, a művek körül kialakuló kortárs vitákat ezeket mind részletesen bemutatom.”

Gintli Tibor irodalmár, Kosztolányi Dezső és Ady Endre költészetének összefüggéseiről tartott előadást: „Míg Ady Endre egy hagyományos látnokköltő szerepet működtet, amelyik egy természetfeletti, valóban létező világ közvetítőjeként állítja be a költőt, addig Kosztolányi megközelítésében a végtelenség, a transzcendencia kizárólag a játék, és a játékos fikció keretében élhető át.”

Ezután a konferencia vendégei megkoszorúzták Kosztolányi Dezső egész alakos és mellszobrát, valamint emléktábláját is Szabadkán.

Szabadka
Kosztolányi Dezső
Lovas Ildikó
Szabadkai Városi Könyvtár

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.