Ugrás a tartalomra

175 fellépő a KNV-n

2023.04.28
18:05
2023.04.28
19:39
Forrás
Pannon RTV
33. alkalommal szervezték meg a Középiskolások Népzenei Vetélkedőjét Temerinben. Mintegy 20 településről 175 fellépő érkezett a rendezvényre. A közönség 40 színes produkciót követhetett végig.

Merkovity Annamária már számos rendezvényen megmérettette magát, a többi között a magyar közmédia Fölszállott a páva című műsorában is. A KNV-n harmadszor vett részt zenekarával, akikkel kalotaszegi népzenét adtak elő.

Merkovity Annamária résztvevő: „Több mint tíz éve foglalkozom népzenével. Igazából az úgy történt, hogy anyukám elvitt egy népzenei táborba, ahol különféle hangszereket hallottam, és ezek közül a hegedű tetszett meg a legjobban, így nem volt kétséges, hogy elkezdek népzenélni, és tényleg az életem részévé vált.”

A zsűri minden évben erős produkciókat láthat.

Kelemen Zsolt zsűritag elsősorban a tájegységek dallamainak megfelelő válogatást, illetve a stílusbeli előadást veszi figyelembe.

„Az a nagy szerencsém, hogy én versenyzőként is részt vettem már a KNV-n, úgyhogy végigkísérhettem ezt az egész folyamatot, sőt, már több éve zsűrizek a Szólj sípon és a KNV-n is, úgyhogy látom a gyerekeknek a fejlődését, és azt mondhatom, hogy az utóbbi időben igen magas színvonalon művelik ezt a műfajt a tanuló gyerekek.”

A vetélkedőt a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezi. A rendezvény kísérőprogramjaként Sőregi Anna és zenésztársai Széki versek című CD-bemutatóját láthatja a közönség.

Szabó Gabriella, szervező: „Ezek a fiatalok már leggyakrabban önállóan készülnek erre a megmérettetésre, illetve az idén mintha azt érezném, hogy nagyon sok helyen nagy örömünkre a műhelyek felkarolják ezeket a fiatalokat. Hosszú éveken keresztül az volt a jellemző, hogy elmennek középiskolába, és kiesnek az addigi megszokott közösségükből, egy másikba még nem tudnak becsatlakozni, viszont most úgy tűnik, hogy sikerült őket megtartani több helyütt is. Az idén szép számban jelentkeztek a rendezvényre, de már tavaly is sokan voltak, úgyhogy azt hiszem, hogy valóban jó az út.”

A díjkiosztó után az ifjúsági otthonban egy közös vacsora várja a résztvevőket, amit táncház fűszerez.

KNV
Temerin
Kelemen Zsolt
Szabó Gabriella
Szirmai Károly MME
Középiskolások Népzenei Vetélkedője

Most

13:32, Frissítve: 16:18

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.