Ugrás a tartalomra

23 éves a pirosi Fehér Ferenc MME

2023.11.19
08:50
2023.11.19
17:20
Forrás
Pannon RTV
Megalakulásának 23. évfordulóját ünnepelte a pirosi Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület.

Az Újvidék tőszomszédságában elhelyezkedő település egyesületének szinte minden szakcsoportja kivette részét az ünnepi műsorban, amelyet a művelődési egyesület zsúfolásig megtelt székházában tartottak meg. 

A pirosi Fain Valentin a Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület népdalkör munkáját segíti, valamint a mintegy 15 tagú színjátszócsapatot is vezeti: „Itt újdonságokat tanulhatnak meg, az anyanyelvüket ápolhatják, ami lényegében a legfontosabb. Új ismereteket szereznek valamint új tapasztalatokat is. Szerintem nagyon fontos, hogy a pirosi kis társaság meg is maradjon.” 

2000 novemberében alakult a pirosi magyar művelődési egyesület, amelyet az alapítói Vajdaság egyik legnagyobb költőjéről, az 1989-ben elhunyt Fehér Ferencről neveztek el. A művelődési egyesület mintegy 120 aktív tagot számlál. 

Bancsi Róbert, elnök, Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, Piros: „Mi azt szeretnénk, ha a magyar közösség, mivel kisebb közösségről van szó, minél jobban összetartson és minél több szórakoztató jellegű rendezvényeket tudjunk számukra megszervezni, és ezzel mindannyian tudjunk társalogni.” 

Maroknyi a pirosi magyar közösség, de életerős és lendületes, mondta el Szakállas Zsolt tartományi titkár.

Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár: „Piros, egy Újvidék melletti település, amelynek magyar lakossága számarányában lehet, hogy nem olyan nagy, viszont nagyon jelentős, hiszen több száz éves múltra tekint vissza ez a falu. Az itteni magyarokban megvan az élni akarás, az itt maradás. A művelődési egyesület, amely már 23 éve működik ezt szolgálja, ezt segíti elő és reméljük, hogy nagyon sok ilyen ünnepségen lehetünk itt Piroson.” 

A pirosi Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szakcsoportjai az évforduló megünneplése után a hamarosan elérkező adventi és karácsonyi ünnepkörre készülnek.

Piros
Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület
Szakállas Zsolt

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 08:13

Ma van Đurđevdan

A Gergely naptár szerint április 24-én, a Juliánusz naptár szerint május 6-án van Szent György napja.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.