Ugrás a tartalomra

23 éves a pirosi Fehér Ferenc MME

2023.11.19
08:50
2023.11.19
17:20
Forrás
Pannon RTV
Megalakulásának 23. évfordulóját ünnepelte a pirosi Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület.

Az Újvidék tőszomszédságában elhelyezkedő település egyesületének szinte minden szakcsoportja kivette részét az ünnepi műsorban, amelyet a művelődési egyesület zsúfolásig megtelt székházában tartottak meg. 

A pirosi Fain Valentin a Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület népdalkör munkáját segíti, valamint a mintegy 15 tagú színjátszócsapatot is vezeti: „Itt újdonságokat tanulhatnak meg, az anyanyelvüket ápolhatják, ami lényegében a legfontosabb. Új ismereteket szereznek valamint új tapasztalatokat is. Szerintem nagyon fontos, hogy a pirosi kis társaság meg is maradjon.” 

2000 novemberében alakult a pirosi magyar művelődési egyesület, amelyet az alapítói Vajdaság egyik legnagyobb költőjéről, az 1989-ben elhunyt Fehér Ferencről neveztek el. A művelődési egyesület mintegy 120 aktív tagot számlál. 

Bancsi Róbert, elnök, Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, Piros: „Mi azt szeretnénk, ha a magyar közösség, mivel kisebb közösségről van szó, minél jobban összetartson és minél több szórakoztató jellegű rendezvényeket tudjunk számukra megszervezni, és ezzel mindannyian tudjunk társalogni.” 

Maroknyi a pirosi magyar közösség, de életerős és lendületes, mondta el Szakállas Zsolt tartományi titkár.

Szakállas Zsolt, tartományi oktatási titkár: „Piros, egy Újvidék melletti település, amelynek magyar lakossága számarányában lehet, hogy nem olyan nagy, viszont nagyon jelentős, hiszen több száz éves múltra tekint vissza ez a falu. Az itteni magyarokban megvan az élni akarás, az itt maradás. A művelődési egyesület, amely már 23 éve működik ezt szolgálja, ezt segíti elő és reméljük, hogy nagyon sok ilyen ünnepségen lehetünk itt Piroson.” 

A pirosi Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület szakcsoportjai az évforduló megünneplése után a hamarosan elérkező adventi és karácsonyi ünnepkörre készülnek.

Piros
Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület
Szakállas Zsolt

Most

19:45

Orbán Viktor Andrej Babissal tárgyalt

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke megbeszélést folytatott Andrej Babissal, Csehország korábbi miniszterelnökével, a cseh ANO párt elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
17:22, Frissítve: 18:47

A hajdújárási Lurkóházban járt a Mikulás

Az Old Bikers Vajdasági Motorosklub tagjai ismét megajándékozták a hajdújárási Lurkóház kis védenceit. Idén 23 gyermek örülhetett a karácsonyi csomagoknak. A kicsik minden évben készülnek a Mikulások érkezésére, ez idén sem volt másként.

Népszerű