Ugrás a tartalomra

372 kulturális projektet támogatott a Tartományi Kormány

2020.06.16
16:04
2020.06.16
17:39
Forrás
Pannon RTV
Kulturális intézményeket támogat a Tartományi Kormány. Összesen 101 millió 200 ezer dinárt osztottak ki 372 szerződéssel.

A Vajdasági Levéltár épületében Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke fogadta a kulturális intézmények képviselőit.

Az idén tizenkilencedik alkalommal megtartott Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat is támogatásban részesült.

Dobai János, a Torontáltorda Településfejlesztési Alapítvány elnöke elmondta: „Ez egy olyan rendezvény volt, amely elérte a célját, mindenféle különböző programokkal, zenés estekkel, színházi előadásokkal, táncos produkciókkal, Magyar Szó élőújsággal, könnybemutatóval és egyéb más programokkal.”

A tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület ebben az évben a Sulisztár projekttel pályázott a tartománynál.

Milánovity Ottilia, a tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke kifejtette: „A Sulisztár projektünk valójában egy olyan határon átnyúló projekt, ami magába öleli az énekelni szerető gyerekeket a határon túlról is. Úgy Romániából, mint Magyarországról nagy szeretettel érkeznek hozzánk a gyerekek.”

Az idei összegből 9 millió dinár járt a nemzetiségi egyesületeknek, ebből 3 millió a magyar szervezeteknek és rendezvényeknek.

Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója: „Itt érdemes megemlíteni egyébként a magyar kulturális autonómia igen hathatós segítségét, illetve közbenjárását arra vonatkozólag, hogy a vajdasági magyar kulturális intézmények a körülményekhez képest minél magasabb fokú támogatásban részesüljenek.”

A mostani szerződések egyebek között a kulturális hagyaték, az irodalmi, színművészeti és zenei alkotás, a filmművészetek és a nemzeti kisebbségek kultúrájának területeit fedik - hangzott el az eseményen.

Igor Mirović, a Tartományi Kormány elnöke: „Vajdaság lépésről lépésre, mint majd láthatják a szerződések kiosztásán keresztül, minden területen megpróbálja követni a trendeket a kortárs művészetben, de saját gazdag örökségéről is megemlékezik új kulturális projekteken és programokon keresztül.”

Az eseményen kiemelték, a tartományi kulturális titkárság mostani költségvetési kerete kétszerese a két évvel ezelőtt szétosztott összegnek.

tartományi kormány
szerződés
Igor Mirović
kultúra
Vajdaság

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.