Ugrás a tartalomra

4 koreográfus / 4 táncprodukció / 1 nap

2018.10.14
11:17
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs nyerte idén a koreográfusok versenyét, amelynek bemutatója szombaton volt Szabadkán, a Kosztolányi Dezső Színházban.

A Talentum Egyesület negyedik alkalommal szervezte meg a Koreográfia 024 nevet viselő versenyt, ahol négy vajdasági koreográfus egy nap alatt állított színpadra egy-egy autentikus művet. A Kárpát-medence egyedülálló versenyén dél-alföldi, rábaközi, mezőségi és szatmári táncokat mutattak be. Brezovszki Rolland, művészeti vezető, Talentum Egyesüle: „Vajdaság egy olyan régiója a Kárpát-medencében a néptáncmozgalomnak, ahol méltán tudjuk képviselni azt a gyöngyszemet, amit néptáncnak hívunk. Magyarságunkra, hagyományainkra méltán lehetünk büszkék.”

A négy koreográfus sorsot húzott, hogy melyik tájegység táncát és melyik tánckart kapja. A zsűri Szűcs Gábor és Sikentáncz Szilveszter figyelték a koreográfiai megoldásokat, de azt is értékelték, hogy a táncosok hogyan teljesítettek. Szűcs Gábor, zsűritag, koreográfus: „A mai nap folyamán mind a négy produkció a tökélyre törekedett. Igyekeztek, hogy kihozzák magukból a legtöbbet, minden jót, amit lehet. Érződött a táncosokon, hogy nagyon akarták. Az alkotók is megpróbáltak olyan megformálási módokat létrehozni, amit ennyi idő alatt a heterogén csapatokkal meg lehet valósítani, hogy színpadra tudják vinni ötleteiket.”

Az első helyezést a becsei koreográfuspáros, Cseszák Balázs és Anikó kapta. „Sikerült megvalósítanunk azt, amit elképzeltünk, de nem is volt nehéz ilyen csapattal, amilyet kaptunk. Mindegyik táncos kitett magáért, mindenki a legtöbbet hozta ki önmagából. Minden koreográfus tartott egy előválogatót, szabad tánccal és akkor kiderült, hogy melyik emberre mit építhetünk.”

A táncosokat a Juhász zenekar kísérte.

koreográfus
verseny
Szabadka
Kosztolányi Dezső Színház

Most

09:25, Frissítve: 09:31

Hajrágóllal magyar győzelem és feljutás

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.