Ugrás a tartalomra

50 éves a topolyai Alapfokú Zeneiskola (videó)

2016.04.01
18:23
A napokban a már hagyományos Topolyai Zenei Napokon versenyeznek az általános iskolások többféle hangszeren
A napokban a már hagyományos Topolyai Zenei Napokon versenyeznek az általános iskolások többféle hangszeren. Az jubileum alkalmából fotókiállítást és ünnepi koncertet szerveznek. Több mint tízéves hagyománya van a Topolyai Zenei Napoknak, melyet a helyi Alapfokú Zeneiskola szervez. A több napig tartó nemzetközi versenyen a vonósok, a harmonika, a zongora és a gitár megszólaltatói mérik össze tudásukat. Mirnics Csongor, Topolya: „A hangszerem neve harmonika, azért választottam ezt a hangszert, mert nagyon tetszik a hangja. A versenynél nem izgultam, azért mert nem volt időm rá és nagyon jól szerepeltem, első díjat kaptam.” Az 50 éves múlttal rendelkező intézményben huszonhét tanár oktatja a diákokat kilencféle hangszeren. Gábor Hella, harmonikaoktató, Topolya: „Nagyon örülünk, ha minél több versenyen részt vesznek, ez sok áldozattal jár, ugyanis nem focizhatnak kint az udvaron, vagy nem számítógépezhetnek, amit oly sokan megtesznek, hanem sokat kell gyakorolni, naponta készülni a versenyre, tehát ez sok áldozattal jár.”



Topolyán már az óvodában kezdik megismertetni a gyerekekkel a hangszereket, a zenede tanárai és diákjai bemutató napokat tartanak. Gaál József, hegedűoktató, Topolya: „Mind több gyerek jelentkezik nálunk, az óvodások is nagy előszeretettel jönnek, hallgatják a műsorainkat, hisz ők a következő generáció, akik közül várhatóan a tehetségesebbek be is fognak iratkozni.” A topolyai Alapfokú Zeneiskolát 1966-ban alapították. Jelenleg 320 diák tanul az intézményben hangszeren játszani és énekelni. A zenede épülete már kicsinek bizonyul, jelenleg öt tanteremben folyik az oktatás. Diósi Rózsa, igazgató, Topolyai Alapfokú Zeneiskola: „Örülünk, hogy megkaptuk az idén az engedélyt az önkormányzattól, és a sok esemény mellett, hogy jubilálunk és hogy Topolyai Zenei Napok vannak, nagyon fontos, hogy nemsokára elkezdjük az építkezést, tehát az udvari részben szeretnénk négy kis tantermet felépíteni.” A jubileumi év megünneplésére a zeneiskola 50 évét bemutató kiállítást szerveztek, holnap pedig koncertet adnak az intézmény tanárai.  

Most

21:59, Frissítve: 22:34

Megérkezett Belgrádba a kínai elnök

A kínai elnök gépét szerbiai felségjelzésű MiG-29-es vadászgépek kísérték a Nikola Tesla repülőtérig, ahol a szerb hadsereg gárdája sorakozott fel a tiszteletére.
17:17, Frissítve: 19:39

Ma kiderül, kik vihetik haza az ajándékokat!

A Közügyek kérdésére csaknem ötszáz válasz érkezett Vajdaság szinte minden részéből. Mai műsorunkban kiderül, hogy ki csobbanhat a családjával Mórahalmon. Nézzék a 18 óra 10 perckor kezdődő műsorunkat.
16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.