Ugrás a tartalomra

'56 - verses emlékmű a bátraknak

2018.10.31
08:10
2018.10.31
16:28
Forrás
Pannon RTV
Bácsfeketehegy és Újvidék után a szabadkai könyvtárban is előadta a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete az '56 - verses emlékmű a bátraknak című műsorát.

Hajvert Ákos és az egyesület tagjai az 1956-os forradalom és szabadságharc tematikájába tartozó válogatott verseket szavaltak, archív felvételeket is felhasználva a közel egy órás emlékműsorban.

Márai Sándor, Illyés Gyula, Kányádi Sándor és neves magyar kortárs költők művei hangzanak el az '56 - verses emlékmű a bátraknak darabban. A műsorba archív felvételek, hanganyagok és némi színpadi kellék is bekerült, ezen felül népdalok is felcsendülnek.

 A felkészülés és a színpadra vitel is minden alkalommal lelkileg megterhelő feladat az előadók számára.

Molnár Krekity Olga, versmondó: „Újvidéken például a kollégium tanulói meg is kérdezték, hogy tudtunk egyáltalán egymás után megszólalni, amikor előtte egy olyan tragikus kicsengésű végszó után ki kell lépni az embernek és előröl kezdenie a mondatot és a történetet is, vagy a gondolatot, érzésvilágot továbbvinni.”

A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének ez volt az első ilyen tematikájú verses műve, mondta Hajvert Ákos az egyesület elnöke, egyben a műsor egyik fellépője. „Ennek az előadásnak nem is az a szándéka, hogy egy nagy felszabadítást, vagy felszabadító hangulatot adjon, hanem inkább egy elgondolkodtató, és talán inkább egy tovább gondoló érzést, amellyel elhagyja a néző a nézőteret. Tulajdonképpen nem szabadítottuk fel a végét és nem hagytunk annak teret, hogy egy felszabadult érzéssel hagyhasson el bennünket a néző, hanem visszakanyarítottuk oda, ahol egyébként a történelem visszakanyarította az 56-os forradalmat.”

Az előadás más, kevésbé alkalmi formában, de változatlan mond

Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.