Ugrás a tartalomra

Ábrahám Irénre emlékeztek Újvidéken

2023.11.10
16:15
2023.11.10
16:52
Forrás
Pannon RTV
A napokban elhunyt Ábrahám Irén színművésznő tiszteletére tartottak megemlékezést az Újvidéki Színházban. Az eseményen kollégái, tanítványai, tisztelői búcsúztak tőle, felelevenítve személyiségét és munkásságát.

Képekkel, felvételekkel emlékeztek az Újvidéki Színház nagytermében Ábrahám Irénre, akinek színészi pályafutása Szabadkán kezdődött, de 1977-től már az újvidéki társulathoz szegődött. Az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad megálmodója volt és az útjának meghatározója – mondta Figura Terézia. Hozzátette, mindig nagy szeretettel fordult a gyerekekhez és a fiatalokhoz.

„Nekünk fiataloknak, amikor idekerültünk a színházba, óriási támaszunk volt, mert ő tényleg felkarolt bennünket, és tényleg megpróbált segíteni bennünket úgy az öltözőben, mint a színpadon. Az volt rá jellemző, hogy mindig a fiatalok mellett állt, mindig megpróbálta a fiatalokat felkarolni, anyáskodni felettük, és valóban mindannyiunknak az Inci anyja volt.”

Ábrahám Irén harminchat évnyi munka után, 2013-ban vonult nyugdíjba az Újvidéki Színházból. Az utána következő évekről azt nyilatkozta, sokat olvas, jó filmeket néz, sok időt tölt az unokáival, és van egy rádiós műsora, az Aranykor, amely nyugdíjasoknak szól.

Hübsch Éva, újságíró: „Tulajdonképpen egészen a haláláig együtt dolgoztunk, mert 11 évvel ezelőtt kezdtük el ezt az együttműködést. Az Aranykor 2011 augusztusában kezdődött, és hogy milyen volt? Nekem az volt az ötletem, hogy egy olyan házigazdát találjak a műsornak, aki a gondolatait, érzéseit úgy tudja elmondani, amire a néző úgy ismer rá, mit a sajátjaira.”

Ábrahám Irén vendégként többször fellépett a Tanyaszínház előadásain is. Tanítással és rendezéssel is foglalkozott, valamint filmekben is szerepelt.

2006-ban a Határon Túli Magyar Színházak 18. Fesztiválján életműdíjjal jutalmazták Kisvárdán.

Ábrahám Irén
Figura Terézia
Hübsch Éva

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.